ONU – Siria – acord privind investigarea utilizării armelor chimice

Ban Ki-Moon. foto wikipedia

Ban Ki-Moon. foto wikipedia

ONU a declarat, în urmă cu 2 zile, că “a ajuns la un acord cu Siria privind investigarea posibilei utilizări de arme chimice pe propriul teritoriu”.

Nu s-a  specificat însă dacă inspectorii ONU vor putea ancheta la faţa locului acest fapt, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Doi reprezentanţi speciali ai ONU s-au deplasat în perioada 23 -24 iulie la Damasc unde au discutat cu vice-premierul sirian, Qadri Jamil, şi cu ministrul de Externe, Walid Muallem, potrivit unui comunicat al Naţiunilor Unite.

“Discuţiile au fost riguroase şi productive şi au condus la un acord privind modul de acţiune”, se menţionează în comunicat, fără a se oferi alte detalii.

Ake Sellstrom, şeful misiunii ONU însărcinată cu investigarea presupusei utilizări a armelor chimice în Siria, şi Angela Kane, Înaltul Reprezentant al ONU pe probleme de dezarmare, îi vor prezenta un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon privitor la rezultatul discuţiilor din Siria.

Ban Ki-moon a solicitat un acces mai larg pentru inspectorii ONU în scopul investigării presupuselor cazuri de utilizare a armelor chimice în conflictul din Siria care durează de 28 de luni.

Damascul a insistat însă ca ancheta ONU să se concentreze doar asupra informaţiilor potrivit cărora rebelii au folosit arme chimice în oraşul Khan al-Assal la 19 martie, 2013.

What Next?

Related Articles