ONU – se va vota primul Tratat internaţional privind comerţul transfrontalier cu arme?

sediul ONU. foto UN org

sediul ONU. foto UN org

Adunarea Generală a ONU urmează să voteze primul Tratat internaţional referitor la stabilirea normelor pentru comerţul transfrontalier cu arme convenţionale, pentru ţări cum ar fi Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Pentru a adopta o rezoluţie în acest sens este nevoie de o majoritate de două treimi din cele 193 de state membre ale ONU, în conformitate cu normele ONU.

Documentul a fost susţinut de marea majoritate a membrilor ONU, joia trecută, dar cele trei state amintite au criticat proiectul de rezoluţie, afirmând că este “inechitabil” şi oferă un avantaj celor mai mari exportatori de arme de la nivel mondial.

Prin acest tratat se urmăreşte îmbunătăţirea normelor de reglementare a comerţului cu arme la nivel mondial, estimat la o valoare de $ 60 – 70 miliarde dolari pe an, şi reducerea numărului de victime (750.000 de decese anual, cauzate de folosirea armelor convenţionale).

Potrivit proiectului, tratatul se aplică tuturor armelor convenţionale: de la arme de calibru mic şi armament uşor, la tancuri de luptă, vehicule blindate de luptă, de calibru mare,la sisteme de artilerie, avioane de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete şi lansatoare de rachete.
Acest Tratat ar include cerinţe obligatorii pentru statele producătoare, pentru ca să revizuiască toate contractele transfrontaliere de comerţ cu arme şi armament, pentru a se asigura că armele nu vor fi folosite în scopul săvârşirii de abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, terorism etc.

Mulţi observatori şi-au exprimat scepticismul faţă de tratat.

Chiar dacă va fi adoptat, este puţin probabil să se dovedească eficient deoarece producătorii importanţi de arme şi armament, inclusiv Statele Unite şi Rusia, nu au niciun interes să reducă vânzările de arme.

Sursa: RIA Novosti, comunicat ONU

What Next?

Related Articles