ONU – Rezoluţie privind judecarea celor ce au comis crime de război în Fâşia Gaza

Palestina in cadrul ONU. foto publico.es

Palestina in cadrul ONU. foto publico.es

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie ce prevede, printre altele, judecarea tuturor persoanelor responsabile de crime de război comise în timpul conflictului din Fâşia Gaza din vara lui 2014, relatează AFP, citată de AGERPRES.
Rezoluţia, prezentată de Pakistan, a fost susţinută de 45 de ţări, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania. Numai SUA au votat “împotrivă”, iar cinci ţări, printre care India şi Kenya, s-au abţinut.

Reprezentantul Israelului, Eviatar Manor, a atacat dur rezoluţia, acuzând Consiliul că este un “agent provocator”, în timp ce reprezentantul palestinian, Ibrahim Khraishi, a salutat documentul.
Rezoluţia vine după publicarea, în iunie, a raportului Comisiei de anchetă a ONU privind conflictul din Gaza, document care a concluzionat că au fost comise “posibile crime de război”.

“Informaţiile primite arată încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi ale drepturilor omului de către Israel şi de către grupările armate palestiniene, care, în anumite împrejurări, constituie crime de război”, a declarat preşedinta comisiei, Mary McGowan Davis, la prezentarea raportului la 29 iunie.

Rezoluţia nu numeşte autorii acestor crime, dar “subliniază că este necesar să se asigure că toţi cei responsabili de încălcări ale dreptului internaţionale umanitar şi ale drepturilor internaţionale ale omului vor răspunde pentru actele lor, prin intermediul mecanismelor naţionale şi internaţionale de justiţie corespunzătoare, echitabile şi independente”.

Deşi Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate dispune sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), Rezoluţia adoptată le cere israelienilor şi palestinienilor “să coopereze pe deplin cu cei care se ocupă de ancheta preliminară a Curţii Penale Internaţionale, precum şi cu orice anchetă ulterioară care ar putea fi deschisă”.

De când autorităţile palestiniene au ratificat Statutul de la Roma, CPI poate ancheta crimele comise în Gaza. Decizia revine procurorului Fatou Bensouda, care a iniţiat în ianuarie o anchetă preliminară pentru a vedea dacă există suficiente probe pentru a se merge mai departe.

Aproximativ 2.200 de palestinieni, dintre care, conform ONU, 1.500 de civili, au fost ucişi în acest război dintre  Israel  şi Hamas, aflat la putere în Gaza, şi alte grupări palestiniene, de cealaltă parte. În rândul israelienilor, 73 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care 67 de militari.

AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles