ONU – la New York începe cea mai amplă reuniune din istoria Organizaţiei

Logo ONU. foto google.

La New York începe pe 21 septembrie cea mai amplă reuniune din istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite. Sunt aşteptaţi la Adunarea Generală reprezentanţi a 193 de state membre.

Printre primii care vor ţine discursuri se află, pe lângă preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedinţii Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cel al Rusiei, Dimitri Medvedev.

Germania este reprezentată de ministrul de Externe, Guido Westerwelle, care se va adresa însă plenului abia lunea viitoare. În centrul dezbaterilor se vor afla eforturile palestinienilor, de a-şi proclama propriul stat. Preşedintele Autonomiei Palestiniene, Mahmud Abbas, a anunţat că va cere vineri pentru statul Palestina calitatea de membru cu drepturi depline al ONU. Mai ales SUA sunt împotriva acestui demers, câtă vreme cu există o înţelegere de pace între palestinieni şi Israel. Obama a anunţat în viitorul imediat o întrevedere cu Mahmud Abbas.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, i-a recomandat lui Abbas să renunţe la preconizata cerere, cu ocazia unei întâlniri care a avut loc la New York.
“În loc de asta, palestinienii ar face bine să solicite statutul de observator la Naţiunile Unite”, a spus Sarkozy citat de Deutsche Welle.

Vineri, 23 septembrie, Abbas se va adresa Adunării Generale, la fel ca şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles