ONU: întâlnirea lui Obama cu Putin referitoare la Siria

Obama, Putin si Ban ki-moon la ONU. foto abcnewsSecretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat după şedinţa Adunării Generale a ONU de la New York că “SUA şi Rusia au convenit asupra unor principii fundamentale referitoare la Siria”.El a menţionat că intenţionează să se întâlnească din nou, miercuri, cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.
“Există un acord care prevede că Siria trebuie să fie o ţară unită, seculară, că gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută şi că trebuie să existe o tranziţie care să fie gestionată”, a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBC, preluat de Reuters.

“Sunt  însă divergenţe în privinţa rezultatului pe care ar trebui să-l aibă această perioadă de tranziţie”, a mai spus Kerry.
Kerry a subliniat că “atât preşedintele american, Barack Obama, cât şi omologul său rus, Vladimir Putin, caută o cale de a progresa în ceea ce priveşte Siria”.

Kerry a descris întâlnirea dintre Obama şi Putin  referitoare la criza din Siria, drept “foarte constructivă, foarte politicoasă şi (…) foarte sinceră”.

“Toată lumea înţelege că miza este viitorul Siriei şi lumea caută rapid o cale de soluţionare”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influenţa Rusiei şi a Iranului în Siria pentru a opri folosirea bombelor asupra sirienilor de către Bashar al-Assad, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanţii Rusiei şi Iranului.

Luni, preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit, într-o întâlnire care a avut loc pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, ca reprezentanţii forţelor lor armate să poarte discuţii pentru a evita potenţiale conflicte legate de operaţiuni în Siria.

Cei doi lideri au convenit de asemenea să caute noi opţiuni pentru o soluţie politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Reuters, Agerpres

What Next?

Related Articles