ONU – informat de Irak că un depozit de arme chimice a fost capturat de jihadişti

ONU.sigla foto publikaONU a fost informat de Irak că a pierdut controlul asupra unui fost depozit de arme chimice. Din păcate, depozitul a fost capturat de jihadişti. Prin urmare, Irakul “nu mai are cum să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale privind distrugerea substanţelor toxice depozitate în locul respectiv”, potrivit BBC, RIA Novosti, Reuters şi AGERPRES.

Într-o scrisoare adresată Secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, ambasadorul irakian Mohamed Ali Alhakim a afirmat că jihadiştii organizaţiei “Statul Islamic” au preluat pe 11 iunie controlul asupra complexului de la Muthanna (nord-vest de Bagdad), unde sunt depozitate în două buncăre deşeuri provenite de la un fost program de arme chimice”.

“Cei care aveau în pază depozitul au descoperit în zorii zilei de 12 iunie 2014, prin intermediul camerelor video de supraveghere, că au fost furate echipamente şi aparate, după care teroriştii au dezactivat sistemul de supraveghere”, afirmă ambasadorul irakian în scrisoare sa, datată 30 iunie, precizează Reuters.

“Irakul le cere statelor membre ale ONU să înţeleagă că nu mai poate acum, din cauza deteriorării situaţiei de securitate să-şi îndeplinească obligaţiile de distrugere a armelor chimice”, afirmă ambasadorul irakian în scrisoare, Acesta a precizat că Bagdadul îşi va relua obligaţiile ce îi revin după ce se va realiza o ameliorare a situaţiei de securitate şi după ce va prelua controlul asupra complexului din Muthanna”.

În depozitulrespectiv s-ar afla circa 2.500 de propulsoare chimice şi gaze de luptă.

“Totuşi, substanţele stocate ar fi depăşite şi inutilizabile pentru fabricarea de arme chimice”, potrivit RIA Novosti.

Potrivit BBC, în complexul de la Muthanna s-ar afla resturi provenite de la rachete cu focoase cu gaz sarin şi alţi agenţi neurotoxici mortali.

Sursa: AGERPRES; RIA Novosti, Reuters, BBC

What Next?

Related Articles