ONU în impas în Siria

Anti-Assad protesters in Amman

Misiunea ONU de Supervizare în Siria (MISNUS), mobilizată în această ţară în aprilie 2012 cu scopul de a facilita o încetare a focului a încetat oficial.

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat, aşa cum era prevăzut, sfârşitul misiunii observatorilor săi militari în Siria, MISNUS.

În acest timp Rusia, care s-a opus, alături de China, în trei rânduri împotriva unor rezoluţii ONU privind Siria, a cerut o reuniune a Grupului de acţiune pentru această ţară, care să solicite o încetare a violenţelor la o dată precizată.

Ambasadorul Franţei la ONU, Gérard Araud, a afirmat că “Constatarea generală a fost că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea acestei misiuni” (MISNUS n.r.). Ambasadorul, care prezidează Consiliul în august, a adăugat totuşi că există “o voinţă comună a Consiliului să menţină o prezenţă ONU la Damasc” după încetarea MISNUS, sub forma unui Birou de legătură.

Biroul de legătură va fi însărcinat cu susţinerea eforturilor înlocuitorului lui Kofi Annan ca mediator ONU şi al Ligii Arabe în Siria. Annan urmează să părăsească această funcţie la 31 august, în timp ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon l-a convins pe algerianul Lakhdar Brahimi,  s[ devina succesor al lui Annan.

Biroul de legătură va fi constituit dintr-un “mic grup” de, probabil, 20 până la 30 de experţi politici, în domeniul umanitar şi militari. Guvernul sirian şi-a exprimat acordul în vederea creării acestuia.

În ultima perioade după dese restructurări, din misiunea MISNUS mai făceau parte doar 101 militari şi 72 de civili, ultimul observator militar urmând să părăsească Siria pe 24 august.

După reuniunea Consiliului, Rusia, care şi-a exprimat regretul faţă de încheierea MISNUS, a cerut ca marile puteri să lanseze împreună cu Arabia Saudită şi Iranul un apel către Guvernul lui Bashar al-Assad şi opoziţie ca acestea să “pună capăt violenţei cât mai repede posibil”. În faţa presei, ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a cerut o întâlnire, la New York, a Grupului internaţional de acţiune pentru Siria, în vederea discutării acestei propuneri care ar trebui, în opinia sa, “să ceară tuturor părţilor să pună capăt violenţei şi să precizeze momentul anume (…) în care să se producă acest lucru”.

Deoarece Rusia a opus, alături de China, un dublu vot de veto în trei rânduri împotriva unor rezoluţii ONU privind Siria, Departamentul de Stat american şi-a exprimat scepticismul cu privire la această reuniune. “Sincer, nu suntem siguri că înţelegem ce scop are”, a declarat purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland, apreciind că este inutil “să faci reuniuni de dragul reuniunilor”.

Între timp bilanţul nu încetează să crească în Siria. În 17 luni de conflict au fost ucise peste 23.000 de persoane, potrivit unei organizaţii nonguvrnamentale (ONG), Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

Confruntările armate şi bombardamentele continuă şi în prezent, după suspendarea Siriei din cadrul Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), statele musulmane condamnând continuarea violenţelor care au creat temeri cu privire la o extindere în Libanul vecin.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles