ONU – despre intensificarea acţiunilor ISIS

ONU.sigla foto publikaSecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, afirmă într-un nou raport, că “Gruparea Stat Islamic (SI) intră într-o nouă etapă ce ar putea s-o determine să lanseze mai multe atacuri împotriva civililor în afara teritoriilor pe care ea le controlează în Siria şi Irak”, potrivit AFP şi AGERPRES.
Organizaţia jihadistă a fost în ultimele luni asociată la atacuri în 11 ţări, care s-au soldat cu peste 500 de morţi, în Bangladesh, Belgia, Egipt, Franţa, Germania, Indonezia, Liban, Pakistan, Rusia, Turcia şi Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit raportului prezentat în Consiliul de Securitate al ONU.
“Recentele atacuri comise de către membri ai ISI arată că gruparea teroristă intră acum într-o nouă etapă, cu un risc sporit ca aceste atacuri, concepute la un nivel central şi foarte elaborate împotriva unor civili din întreaga lume, să devină mai frecvente”, indică raportul.

Ţările membre ale ONU constată o creştere semnificativă a numărului de combatanţi străini care revin din teritorii din Siria şi Irak unde Statul Islamic a suferit înfrângeri, se precizează în raport.

Atentatele de la Paris şi Bruxelles au demonstrat capacitatea grupării de a întreprinde atacuri complexe şi coordonate alături de combatanţi străini la revenirea din Siria, sub conducerea şefilor SI.

Şefii respectivi încearcă să întărească rolul grupurilor afiliate Statului Islamic, sugerând o extindere a campaniei militare a grupării jihadiste.

Mai multe sute de combatanţi străini s-au infiltrat în Libia, în timp ce alţii caută să creeze noi ramuri în cadrul unei strategii a Statului Islamic ce vizează să se dezvolte la nivel internaţional.

Sursa, AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles