ONU: concluziile despre folosirea armelor chimice în Siria, peste 2-3 săptătmâni

experti ONU in Siria.foto rfi

experti ONU in Siria.foto rfi

Experţii ONU nu vor exprima nicio concluzie despre folosirea armelor chimice în Siria înainte de aflarea rezultatului final al analizelor de laborator.

“Echipa de experţi ONU care a colectat probele din Siria are nevoie de timp”, a spus Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, preluat de AFP, citat de MEDIAFAX.

“Ei vor prezenta ulterior concluziile Secretarului general al ONU Ban Ki-moon, care le va transmite statelor-membre, a mai spus Nesirky.

La întrebarea referitoare la afirmaţiile făcute de Secretarul de Stat John Kerry – potrivit cărora Washingtonul nu are nevoie de concluziile ONU pentru a fi sigur de vinovăţia regimului sirian – oficialul ONU a răspuns că “echipa a fost excepţional de bine pregătită, astfel încât să fie capabilă să stabilească faptele în mod imparţial şi credibil”.

Experţii ONU au sosit la Haga – unde se află sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – cu eşantioanele, declaraţiile şi probele culese la faţa locului în Siria, care vor fi analizate în laboratoare europene.

“Înainte ca echipa să poată trage cea mai mică concluzie despre acest incident (de la 21 august), trebuie finalizate analizele de laborator”, a mai declarat el pentru presă.
Nesirky a refuzat să ofere o perioadă de timp precisă, dar alt oficial ONU a menţionat anterior că e vorba de “2 – 3 săptămâni”.

“Mandatul experţilor este acela de a stabili dacă s-au folosit arme chimice, şi nu să desemneze vinovaţi. Mandatul este mandat”, iar ONU îl va respecta”, a subliniat Nesirky.

Ban Ki-moon a primit pe 1 septembrie, la New York, pe Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane, care s-a întors de la Damasc, şi a “avut o scurtă întrevedere” cu şeful anchetatorilor Aake Sellström, fără să intre în detalii referitoare la ancheta în curs. Doctor Sellström urma să îi prezinte un raport mai amplu, telefonic, duminică, 2 septembrie.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles