ONU arată că situaţia de securitate din Irak s-a deteriorat

Irak atacuri foto BBC

Irak atacuri foto BBC

Un total de 1057 de irakieni au fost ucişi şi alţi 2326 au fost răniţi în acte de terorism şi violenţă, în luna iulie a.c., potrivit datelor publicate pe 1 august de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cel mai mare număr de victime înregistrate în decursul unei luni în Irak din ultimii ani.

Cifrele date publicităţii de către Naţiunile Unite arată o deteriorare rapidă a securităţii în Irak, pe fondul intensificării violenţelor din ultimele luni.

Misiunea de Asistenţă a ONU pentru Irak (UNAMI) a prezentat, printr-un comunicat de presă, că numărul civililor ucişi în luna iulie a.c. a fost de 928, dintre care 204 politişti civili, în timp ce numărul de civili răniţi a fost de 2109, dintre care 338 politişti civili. Un număr de 129 de membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi şi 217 au fost răniţi.

Bilantul nu a mai fost atât de sângeros din aprilie 2008.

“Impactul violenţelor asupra civililor rămâne îngrijorător de mare, cu cel puţin 4137 de civili ucişi şi 9865 răniţi de la începutul anului 2013 până acum” a declarat Reprezentantul Special interimar al Secretarului General pentru Irak, Gyorgy Busztin.

Bagdadul a fost cel mai grav afectat de violenţe în luna iulie, cu 957 de victime în rândul civililor (238 ucise şi 719 rănite), urmat de Salahuddin, Ninewa, Diyala, Kirkuk şi Anbar.

Secretarul general Ban Ki-moon şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate din Irak, unde atacurile mortale au devenit “prea banale”, şi a făcut apel la liderii politici să ia măsuri urgente pentru a stopa violenţele şi a-i aduce pe făptaşi în faţa justiţiei.

Sursa: ONU
Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles