ONU – a 68-a sesiune a Adunării Generale ONU

sediul ONU. foto UN org

sediul ONU. foto UN org

New York-ul găzduieşte, începând din 24 septembrie, cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale ONU.
La reuniune participă reprezentanţi din peste 190 de ţări, iar România deţine unul dintre posturile de vicepreşedinte ale acestei sesiuni.

Agenda discuţiilor cuprinde ca subiecte de dezbatere situaţia din Siria, programul nuclear iranian şi procesul de pace între israelieni şi palestinieni, citează RRA.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama va cere – în cadrul discursului său de la Adunarea Generală ONU- acţiuni rapide din partea comunităţii internaţionale, în ce priveşte Siria.

Concret, Obama doreşte elaborarea unei rezoluţii din partea Consiliului de Securitate ONU, care să prevadă posibilitatea folosirii forţei împotriva Siriei dacă aceasta nu-şi predă, aşa cum s-a angajat, arsenalul chimic.

De asemenea, preşedintele american va face un nou apel către liderul sirian, Bashar Al Assad, să renunţe la putere.

Secretarul de stat John Kerry, într-o declaraţie de la sfârşitul săptămânii trecute afirma că “este vital, pentru comunitatea internaţională, să se ridice şi să vorbească în termenii cei mai duri, despre cât de important este să se acţioneze astfel încât să fie eliberată lumea de armele chimice din Siria”.

“Deci, ce vreau să transmit comunităţii internaţionale este faptul că timpul este scurt. Haideţi să nu-l petrecem dezbătând ceea ce ştim deja!”, a mai spus Kerry.

Un alt subiect pe agenda liderilor internaţionali este programul nuclear iranian, în special în contextul noii atitudini, aparent mai prietenoase, faţă de SUA a noului lider iranian, Hassan Rohani. Preşedintele Obama nu va avea însă o întrevedere cu acesta, la ONU, a anunţat Casa Albă, care a precizat însă că este posibil să existe reuniuni pe acest subiect ale unor oficialităţi.

Sursa: RRA

What Next?

Related Articles