Olanda se opune în continuare aderării României la Spaţiul Schengen

Conferinta de presa Baconschi - Ben Knappen foto MAE

Aflat în vizită la Bucureşti, ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knappen, a declarat că Olanda consideră că pentru a da undă verde aderării României la Schengen sunt necesare progrese “sustenabile şi irevesribile” în Justiţie, care nu pot fi confirmate de un singur raport CE.

Întrebat dacă Olanda este pregătită să dea undă verde aderării României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene în luna iulie, ministrul olandez a răspuns: “Noi vrem să fim siguri că putem vorbi despre progrese sustenabile şi ireversibile”.

El a adăugat că “este greu de imaginat că pe baza doar a unui singur raport CE se poate vorbi despre un progres sustenabil şi ireversibil”.

“Vom avea după aceea discuţii despre cum putem traduce raportul în noi acţiuni şi vom avea un răspuns la momentul potrivit”, a spus Ben Knappen.

Ministrul Knapen declarat, la 10 februarie, la Paris, că Olanda apreciază că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în “acest stadiu”, alăturându-se astfel poziţiilor exprimate anterior de Franţa şi Germania.

“Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte ţări pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să adere la spaţiul Schengen”, spunea Knapen, la Paris, la finalul unei întrevederi cu omologul francez, Laurent Wauquiez.

Knapen s-a întâlnit, miecuri, la Bucureşti, cu ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme de interes european şi internaţional, precum aderarea României la spaţiul Schengen, Strategia UE pentru Regiunea Dunării – inclusiv proiectul conectării porturilor Constanţa şi Rotterdam – Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, politica de simplificare a modalităţilor de accesare a fondurilor europene, Parteneriatul Estic, sprijinirea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi evoluţiile din nordul Africii.

sursa: MEDIAFAX; MAE

What Next?

Related Articles