OIAC şi calendarul distrugerii armelor chimice din Siria

sigla OIAC. foto oiac.orgSigrid Kaag, coordonatoarea operaţiunii comune de dezarmare chimică a Siriei lansată de OIAC – Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice – şi ONU, a declarat în cadsrul unei videoconferinţe în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, că “Siria încă mai poate respecta calendarul de distrugere a armelor sale chimice dacă reia imediat operaţiunile de transfer şi de evacuare”.

Autorităţile siriene au anunţat în urmă cu câteva zile că vor să reia în viitorul apropiat operaţiunile de transfer şi de evacuare, suspendate – potrivit lor – “din motive de securitate”.

În acest caz, “operaţiunile ar putea să se încheie la timp; condiţia este ca ele să fie reluate imediat”, a apreciat Kaag, citată de oficiali ai ONU.

Ea a precizat că 72 de containere sunt pregătite pentru a fi transportate în portul sirian Latakia, în nordul ţării, de unde ar urma să fie evacuate din ţară şi, odată cu acest transfer, aproximativ 90% din armele chimice ar fi eliminate din Siria.

“Autorităţile siriene mai pot să-şi respecte angajamentele, dar acest lucru devine tot mai dificil”, a subliniat Kaag.

Adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq, a precizat ulterior că, până în prezent, 53,6% din arme sau componente toxice au fost evacuate din Siria sau distruse pe teritoriul sirian, dar că nu a avut loc “nicio activitate începând cu data de 30 martie”. El a subliniat “necesitatea de a relua aceste activităţi cât mai repede posibil pentru a respecta calendarul”.

Tototdată, că cadrul dezbaterilor din Consiliu, ambasadoarea americană Samantha Power şi omologul său francez, Gérard Araud au cerut Damascului “să accelereze procesul”.

Rusia la rândul său a anunţat că “Siria a îndeplinit deja jumătate din proces şi că forţele siriene şi convoaiele care protejează transporturile cu produse chimice au fost ţinta unor atacuri la nord de Latakia.

Ambasadorul sirian Bashar Jaaferi a afirmat pentru presă că “terorişti, membri Al-Qaida sau ai grupării islamiste al-Nusra, veniţi din Turcia şi înarmaţi de Arabia Saudită şi Qatar, continuă să atace armata siriană în zona oraşului Latakia”.

“Nu vom putea respecta pe deplin calendarul fixat de Guvernul sirian şi OIAC atâta timp cât condiţiile de securitate pe teritoriu nu vor permite acest lucru”, a adăugat el.

Reprezentanul sirian la ONU le-a cerut “celor care au influenţă asupra acestor grupări teroriste să obţină garanţii că  vehiculele care transportă componente ale armelor chimice spre Latakia şi portul Latakia nu vor fi atacate”.

În baza unui acord ruso-american care a dus la evitarea unei intervenţii militare a Statelor Unite în Siria, Damacul s-a angajat să se debaraseze de armele sale chimice până la 30 iunie. Până acum, mai multe termene au fost depăşite, conducând astfel la întârzierea operaţiunilor.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles