Oceanul Arctic devine zona de operatii in conceptia Moscovei

Comandantul Directiei de antrenament al trupelor ruse, generalul Vladimir Samanov, a declarat ca Armata rusa se va antrena pentru eventuale operatiuni militare in regiunea Oceanului Arctic, ale carui resurse naturale sunt revendicate de Moscova.


“După reacţia unui anumit număr de şefi de state faţă de revendicările Rusiei în platoul continetal al Arcticului, Direcţia de Antrenament a definitivat imediat planurile de desfăşurare a trupelor care ar putea fi trimise în misiuni de luptă în Arctic”, a spus el într-un interviu acordat cotidianului militar Krasnaia Zvezda.

“Războaiele contemporane se câştigă şi se pierd înainte de a fi declanşate”, a adăugat el, făcând referire la faptul că americanii au efectuat deja exerciţii militare în Alaska, implicând 5.000 de soldaţi, 120 de avioane şi mai multe nave de luptă.

Antrenamentele din cadrul operaţiunilor din Arctic vizează unităţile care au baze în regiunea Sankt Petersburg (în nord-vest), în Siberia şi în Extremul Orient rus.

La începutul lui iunie avioane ruse de tip Tupolev Tu-95 au survolat zona Oceanului Arctic.

Cele cinci ţări riverane Oceanului Arctic (Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca – Groenlanda) îşi dispută suveranitatea în apele sale, care ar conţine o pătrime din rezervele de hidrocarburi ale planetei, portivit estimărilor Institutului american pentru studii geologice.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles