Occidentalul şi esticul-român

Occidentalul si esticul-român. foto rajatmukherjee

Măsurile de austeritate luate de România au fost “brutale”, “de neimaginat în ţări din Vest precum Germania sau Franţa.Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA?”
“Dar oamenii din Est sunt obişnuiţi cu brutalitatea”, a declarat, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.
Catalogarea făcută de bancherul austriac este una cât se poate de adevărată.

Un occidental, provenit dintr-o democraţie autentică, nu dintr-una “pârâtă” sau “postulată şi fluturată”, nu poate şi nici nu vrea să înghită minciunile sau găluştele servite de guvernanţi. El vrea să fie informat, să i se ceară părerea şi să îşi afirme opinia.Că o face prin proteste repetate, paşnice, că o face într-un mod violent, prin cionirea cu forţele de ordine de pe stradă, îşi spune părerea.
În schimb, un estic, şi mai exact, românul (generic vorbind) ajunge să perceapă o situaţie care l-ar irita foarte tare pe un occidental, ca fiind una normală, firească.
I se pare firesc să i se taie din salariu sau din pensie şi să nu aibă reacţie. I se pare firesc să fie agresat pe stradă, în plină zi, iar forţele de ordine să stea de-o parte, fără să se implice. I se pare normal să nu aibă parte de tratament adecvat în spital fiindcă nu există medicamente sau, mai rău, nu există personal specializat. I se pare normal să meargă la biserică – singura în care mai crede – şi să fie călcat în picioare.I se pare foarte normal să dea buzna că se dă “mocca” câte ceva, fie că este mâncare, fie că este o tigaie. Şi asta, pe ritmuri de “Lie-lie, ciocârlie!”.
Deci în ansamblu, tot ceea ce un occidental nu ar înghiţi – pentru că provine dintr-o societate civilizată – el, esticul- român, este ca ştiuca: înghite tot.
Nu mai reacţionează, are simţurile încremenite şi fraze lansate de îmbuibaţii de la guvernare – gen “să mai strângem cureaua”(oare, în jurul gâtului?) – le ascultă şi se supune lor. Parcă ar fi în transă. Probabil, respectă zicala: capul plecat, sabia nu-l taie! Va ajunge până la urmă atât de plecat şi îndoit de spate să fie, încât nu va putea să privească în sus, înspre ceva ce să tindă.
Nu va mai avea niciun orizont, niciun scop. Iar cei puţini, şi aleşi – căci aşa se consideră cei de acolo de sus, îşi vor vedea de ale lor. Şi nici măcar nu vor mai privi în jos, spre cei cu capul plecat. Ce să-i faci?
Nu pot fi toţi “aleşi”!
ÎNSĂ POŢI FI NORMAL, cu un compartament normal,civilizat, cu o atitudine verticală, cu o opinie ce trebuie afirmată, cu un scop, măcar, în această viaţă.

 

Notă: În urmă cu câteva ore, un întreg autocar cu români a fost supus unui tratament umilitor, aplicat de polişti danezi, ca şi acum ar fi fost toţi nişte infractori. Nici până acum, MAE nu a avut reacţie. Fireşte. NU?

 

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

8 Responses to "Occidentalul şi esticul-român"

 1. so says:

  -dupa parerea mea inca nu au taiat destul de la bugetari nici din salari si nici din angajati , intr-o economie normala nu poti castiga la stat mai mult ca la privat
  -statul roman nu isi permite sa va plateasca mai mult acuma, daca tu consideri ca mariti sa fi platit cu 10000 de euro , pleaca si cautati altundeva de lucru, sunt ferm convins ca statul nu va tine legati de locul ala de munca, inca va da prea mult pentru ceea ce faceti
  – ca sa va dea voua salarii mai mari, cum vrea USL trebuie sa bage mana si mai mult in buzunarele cuiva, adica a unor oameni ca mine, care avem afaceri mai mici sau mai mari si pe care incercam sa le dezvoltam cum putem, deci, tot pe aia care lucreaza vreti sa trageti, o mare prostie,

  -din cate am vazut la stiri in data de 12.12 2011, MAE a reactionat oficial; eu nu va inteleg, daca reactioneaza, cum o face basescu acuma cu olanda (si dupa parerea mea bine face) incepeti sa urlati ca ne face de ras, daca nu reactioneaza , de ce nu o face …
  -asculta aici, asa trebuie reactionat cu occidentali astia, nu ne plac, foarte bine nu le cumparam produsele, si nu mergem nici la munca nici in vacante la ei in tara

  • un om says:

   SO,
   – poti sa postezi aici … o masura a regimului basescu care ti-a adus …un ,, PLUS ,, tie si colaboratorilor , la afacerea ta ???
   – AU TRECUT ATATEA ANI … si se lauda cu cei pe hartie , apropos de kilometrii de autostrazi realizati cu pamblici si sampanie … la fabuloasa cifra de ~ 50 km

   • so says:

    :) da ai dreptate, foarte putin, dar ceilalti nu se pot lauda nici cu atat
    si in plus astia de la usl tot spun ca in momentul in care o sa vina la guvernare o
    sa mareasca salarii o sa faca angajari …, vin si cu solutii pentru a face rost de bani, niste prostii, singura solutie sa faci rost de bani este sa maresti impozitele sau numarul de taxe
    da ai dreptate pdl-ul nu-i bun, dar alternativa usl mie mi se pare mai proasta
    nu cred ca ti-ar conveni sa lucrezi greu 14-16 ore pe zi, sa ai un castig foarte decent, si sa vina usl sa spuna ca trebuie sa dai spre exemplu 40% impozit , daca tu lucrezi mai mult cred ca ar trebui sa ai mai mult, usl vrea sa mai ia si din cat mai avem…. vor un impozit diferentiat, nu cred ca este normal

    • un om says:

     ,,….vor un impozit diferentiat, nu cred ca este normal,, dar solutia aceasta se poarta in tari cu traditie in economie . Eu spun ca tocmai asta a determinat ,,ascensiunea milionarilor de carton,, Oricum capitalismul occidental sta pe un ,,butoi de pulbere,, ..uitand ca cei multi le-au umplut buzunarele !!!!

 2. Trifon Gruju says:

  SO,

  cum ai dedus tu că articolul e scris de bugetari?

  Ma uimeste si ma intriga puterea ta de patrundere. Adanca si retorica! Concluzia ta: in Romania e greu da’ frumos, iar tu esti “dur, dar exigent”. Dixit.

  • so says:

   :)) sunt ferm convins ca este cineva care are in familie bugetari sau este simpatizant usl, cine altcineva s-ar lega de scaderea cu 25% a salariilor la stat? puteau sa nu le scada, sa fi dat mai multi afara atunci….
   nu sunt un dur :), mi-am spus doar parerea, nu inseamna si ca am dreptate, asta cred eu

   • sorinabruj says:

    Pentru So din partea autoarei
    voi raspunde punctual postarilor tale:
    1) articolul nu are nicio legatura cu PDL, USL, UDMR sau nu stiu mai care partid, aflat la guvernare sau in opozitie
    2) nu sunt bugetara, dimpotriva; parintii sunt insa pensionari, care au muncit din greu vreo 45 de ani si te asigur ca nu in “locuri caldutze”; si fiindca au avut “nesimtirea” sa aiba o pensie de peste 740 de lei, trebuie sa plateasca in plus CAS; desi au contribuit, cum iti spuneam anterior, 45 de ani;
    3) daca ti se pare firesc ca unor oameni care lucreaza in domenii ce au menirea să contribuie la formarea viitoarelor generatii – ma refer aici la sanatate, educatie sau chiar politie si jandarmerie – sa li se taie 25% din salariu, iaca-asa, inseamna ca intr-adevar nu ai priceput nimic. Apropos, ce varsta ai? Nu cu exactitate, ci asa, aproximativ?
    4) ti se pare firesc ca niste occidentali sa te umileasca si sa constate ca tu, ca estic, ca roman, ramai in pozitia “ghiocel”? Nu ai reactie? Si mai si rad de tine…