Obama se va intalni la Praga cu liderii polonez, ceh, maghiar si roman

În timpul vizitei pe care liderul american, Barck Obama o va face în capitala Cehiei pentru semnarea Tratatului START II cu Rusia, Preşedintele american  se va întâlni cu liderii Cehiei, cu premierul polonez Donald Tusk, cu cel ungur, Gordon Bajnai, şi cu preşedintele român Traian Băsescu.

Potrivit unor surse ale Ambasadei americane la Praga, citate de CTK şi preluate de HotNews, preşedintele Obama se va întâlni probabil şi cu oficiali din Slovacia, Bulgaria, Slovenia, Croaţia şi statele baltice, în timpul vizitei consacrată ceremoniei de semnare, la 8 aprilie, a tratatului de reducere a arsenalului nuclear.

Obama se întoarce în Praga la un an după ce a rostit un discurs important în capitala Cehiei, privind proliferarea nucleară.

Documentul ce urmează să fie semnat de Obama şi Medvedev este succesor al fostului Strategic Arms Reduction Treaty (START). Acest tratat, care a dus la reduceri semnificative ale arsenalelor militare din cele două ţări, a expirat în luna decembrie a anului trecut.

Noul acord prevede limitarea ogivelor nucleare la 1.550, ceea ce reprezintă o scădere cu 30% faţă de limita impusă în 2002.

Statele Unite au anunţat că deţin în prezent circa 2.200 de focoase cu încărcătură nucleară, în timp ce Rusia ar avea în jur de 3.000.

Tratatul va trebui ratificat de căre Senatul de la Washington şi de Duma de la Moscova.

sursa: HotNews

What Next?

Related Articles