Obama: “Israelul nu va aştepta părerea Washingtonului în cazul unei lovituri aeriene asupra Iranului”

Obama si Netanyahu. foto enational

Obama si Netanyahu. foto enational

Aflat într-o vizită oficială în Israel, Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri, la Ierusalim, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că “Israelul nu va aştepta părerea Washingtonului în cazul unei lovituri aeriene asupra Iranului”, citează AFP, preluat de AGERPRES.
“Nu mă aştept ca premierul Netanyahu să ia o decizie privind securitatea ţării sale aşteptând părerea vreunei alte ţări”, a răspuns Obama unui ziarist care îl întrebase dacă l-a sfătuit pe Netanyahu să aibă mai mută răbdare înainte de o eventuală lovitură asupra Iranului.

“Însă nu ştiu dacă israelienii vor lua o decizie în acest sens”, a adăugat e. Apoi, Obama a subliniat că “proximitatea geografică a Iranului explică diferenţele de perspectivă dintre Israel şi aliatul său american asupra ameninţării reprezentate de Republica Islamică”.
În luna noiembrie, premierul Netanyahu declarase că este “pregătit, dacă trebuie, să declanşeze un atac asupra obiectivelor nucleare iraniene. Respectiva declaraţie fusese făcută pe fondul eşecului în discuţiile cu precedenta administraţie Obama referitoare la impunerea, pentru  Teheran,a unei limite/”linii roşii” de netrecut în programul său nuclear.

Puterile occidentale suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare, sub acoperirea unui program nuclear civil, fapt dezminţit cu vehemenţă de Teheran.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles