Oare UE îşi pierde din charm? Pentru Ucraina, momentan, DA!

Ucraina si UE. foto karadenizpress

Ucraina si UE. foto karadenizpress

Oare UE îşi pierde din charm? Dacă ar fi să ne luăm după ultimele evoluţii vis-a vis de decizia de ultim moment a Ucrainei, de a nu mai semna la Vilnius, pe 28 noiembrie, Acordul de Asociere cu UE, am fi înclinaţi să credem că Uniunea nu mai prezintă o aşa mare atracţie.
Ucraina a invocat o decizie economică, însă a dat asigurări că îşi va continua parcursul european.

Rusia este mulţumită pentru moment de această decizie. Mai mult decât atât, preşedintele Vladimir Putin a declarat, în urmă cu o zi, că “europenii sunt cei care folosesc ameninţările şi şantajul asupra Ukrainei”. Afirmaţiile lui Putin vin ca reacţie la acuzaţiile potrivit cărora “Rusia a exercitat presiuni pentru ca Ucraina să abandoneze acordul cu UE”.

“În legătură cu presiunile. Când am aflat că Ucraina va suspenda – nu va închide, ci va suspenda – negocierile cu Uniunea Europeană (…), am auzit ameninţări din partea partenerilor noştri europeni împotriva Ucrainei, până la favorizarea manifestaţiilor în masă”, a mai declarat Putin citat de MEDIAFAX.

Decizia Ukrainei de a nu semna Acordul de Asociere cu UE “nu este o mare dramă”, se afirmă în presa rusă. Astfel jurnalistul rus, Vladislav Vdovin, într-un editorial publicat în pagina online a cotidianului Izvestia, citat de MEDIAFAX, susţine că  “în primul rând, documentul poate fi semnat peste un an sau doi”, iar “Europa este răbdătoare, aşteaptă”, şi că, “în al doilea rând, Acordul de Asociere nu reprezintă neapărat un pas decisiv în vederea aderării la UE, aşa cum li s-a părut unora”.

“Prin urmare, Ucraina are de ales între Est şi Vest, între Rusia şi continuarea politicii neutre, multivectoriale, din ultimii 22 de ani”, a adăugat el.

Este foarte posibil că Ucraina a cugetat mai întâi la faptul că se anunţă o iarnă deosebit de grea şi de geroasă, cum nu a mai fost în ultimii 50 de ani. Prin urmare, decât să îngheţe de frig şi, poate, de frică, a ales această alternativă: să nu sacrifice populaţia pentru un acord, care nu însemană neapărat aderare la UE.

 

S.B.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles