Oare cu cine “ţine” Rusia în problema siriană?

Bashar al Assad si Putin. foto cotidianul

Oare cu cine “ţine” Rusia în problema siriană? Cu Bashar al-Assad? Dacă ar fi să se ţină cont de faptul că, în cadrul Consiliul de Securitate al ONU, împreună cu China, a făcut uz de dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia ce condamna violenţele la care sunt supuşi, de 8 luni protestatari, am putea spune că “ţine” cu actualul preşedinte sirian.
Sau cum  s-ar putea interpreta gestul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov? Acela de a critica forţele de opoziţie siriene care, prin gesturile de violenţă, ar putea provoca un “război civil” şi de a aprecia că Liga Arabă ar trebui să precizeze “concret” cine provoacă violenţele. Lavrov a dat drept exemplu, atacul asupra unei unităţi de informaţii aflate în apropierea Damascului şi executat de dezertori din Armata siriană.
“Am văzut un reportaj că o nouă forţă din Siria, aşa-numită Armata pentru eliberarea siriană, a organizat un atac asupra clădirilor guvernamentale, asupra imobilelor aparţinând forţelor armate. Aceasta seamănă bine cu un adevărat război civil. De aceea poziţia Ligii Arabe, privind necesitatea de a înceta violenţele, indiferent de cine sunt provocate, necesită precizări concrete”, a spus Serghei Lavrov, citat de AGERPRES.

Referindu-se la iniţiativa Ligii Arabe, aceea de a exclude Siria din cadrul ei şi de a impune sancţiuni economice, Serghei Lavrov a propus ca “toate statele care se declară îngrijorate de violenţele din Siria să înainteze cerinţe nu doar autorităţilor siriene, ci şi tuturor grupurilor de opoziţie”.
“Acest lucru trebuie făcut şi în numele Ligii Arabe, şi în numele acelor state pe teritoriul cărora activează opoziţia”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.
Deci, cu cine ţine Rusia?

 

Sorina Bruj

 

Sursa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles