O nouă strategie americană pentru Africa

Africa foto blogunteer.ro

În cotextul general al ameninţării reprezentate de organizaţia teroristă Al Qaeda şi a ofensivei economice chineze pe continentul african, administraţia americană îşi propune o nouă strategie pentru continentul negru centrată pe: consolidarea instituţiilor democratice, stimularea creşterii economice şi a investiţiilor, acordarea de prioritate păcii şi securităţii şi promovarea dezvoltării

Preşedintele american Barack Obama a prezentat strategia în favoarea dezvoltării Africii, cu obiectivul de a consolida securitatea şi democraţia şi vizează încurajarea potenţialului economic “senzaţional” al continentului în materie de creştere.

Casa Albă urmează să se concentreze asupra a patru puncte: consolidarea instituţiilor democratice, stimularea creşterii economice şi a investiţiilor, acordarea de prioritate păcii şi securităţii şi promovarea dezvoltării.

“Când privim spre viitor, pare clar că Africa este mai importantă ca niciodată pentru securitatea şi prosperitatea comunităţii internaţionale şi mai ales pentru Statele Unite”, a declarat preşedintele american.

În prezent Al Qaeda încearcă să se implanteze din Mali şi până în Somalia, iar armata americană a creat începând din 2007 o reţea de baze aeriene în Africa, pentru a supraveghea mişcările islamiste sau rebele cu ajutorul unor avioane de dimensiuni mici.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat că Barack Obama crede “cu pasiune” în viitorul Africii şi a subliniat că pe acest continent se află şase dintre primele zece economii care au înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii zece ani.

Această reorientare a interesului se concretizează într-un moment în care China îşi accentuează investiţiile spre acest continent şi caută să îşi întărească legăturile diplomatice cu ţările din regiune.

China aduce un capital de care economia africană are o “nevoie vitală” şi ar putea juca un rol în asigurarea unei păci durabile în Sudan, a declarat un oficial din cadrul administraţiei americane sub protecţia anonimatului. Comerţul între China şi Africa a atins suma de 120 de miliarde de dolari în 2011, reprezentând o creştere de 100 de miliarde în zece ani.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles