O nouă alertă la Fukushima – securitatea mediului pusă grav în pericol

Fukushima Daiichi TEPCO

Fukushima Daiichi TEPCO

Compania care administrează centrala avariată de la Fukushima, Tepco, a anunţat marţi, 1 octombrie, că patru tone de apă radioactivă s-au răspândit accidental pe sol în incinta centralei în cursul operaţiunilor de curăţare.

Incidentul a avut loc în timp ce un grup de muncitori pompau apa de ploaie care se strânsese într-un canal colector din beton pentru a o muta într-un rezervor de 12 tone gol.

Tepco a estimat la circa 4 tone cantitatea de apă astfel scăpată, fără să poată indica nivelul de contaminare. Apa în chestiune era iniţial apă de ploaie, dar, cum ea se afla în incinta centralei, ar putea conţine materiale radioactive” a declarat un purtător de cuvânt al Tepco.

Centrala avariată Fukushima Daiichi este plină de apă radioactivă, în parte stocată în circa o mie de rezervoare sau acumulată în subsolurile ei. Tepco se luptă de peste doi ani cu acest lichid radioactiv, a cărui cantitate creşte zi de zi, o parte din ea scurgându-se în apele Pacificului. Recent, asupra regiunii s-au abătut ploi torenţiale, ceea ce a provocat în plus o acumulare de apă de ploaie în centrală pe care grupul se străduiește s-o pompeze pentru a diminua efectele sale negative asupra securităţii mediului și chiar a securităţii societale.

Sursa: Agerpres

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles