Noul Tratat al UE privind disciplina fiscală va fi semnat, deocamdată, de 25 de state

Consiliul Europei, foto cvlpress

Noul Tratat al UE privind disciplina fiscală se pare că va fi semnat de 25 de state – în loc de 26 de state membre – după ce Republica Cehă s-a raliat Marii Britanii în împotrivirea de a semna acest document.
Premierul ceh, Petr Nečas, a declarat presei, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la la Bruxelles, că “ţara sa ar putea totuşi să adere la acest Tratat în viitor”.

“Nu mi-am putut exprima acordul pentru acest Tratat; consider că este extrem de important faptul că s-a ajuns la un consens cu privire la articolul 15 care prevede că un stat membru UE, dar ne-membru al zonei euro, poate să participe la summiturile zonei euro

Premierul ceh a enumerat motivele pentru care nu a semnat: pentru ca ţările non-euro nu vor participa la toate summit-urile din zona euro, nu numai la cele de interes general” şi pentru că s-ar confrunta cu “ratificare complicat” înapoi acasă.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus a declarat că nu va semna acest document. Cel puţin, deocamdată.

Polonia este un alt stat membru care “a făcut cel mai mult zgomot” şi a ameninţat că va refuza să semneze Tratatul dacă nu se ajunge la un compromis privind participarea statelor non-euro la întâlnirile statelor din zona euro.

În final, faptul că s-a ajuns la un compromis potrivit căruia statele non-euro, dar semnatare ale Tratatului, participă la summiturile zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piaţa unică, legate de competitivitate sau de eventuale modificări strategice în zona euro, de modificări de politici strategice în zona euro”, a determinat Polonia să îşi tempereze vocea.

 

 

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles