Noul preşedinte al Germaniei – scurte date biografice

Joachim Gauck - viitor presedinte al Germaniei. foto mediafax

Se pare că noul preşedinte al Germaniei va fi Joachim Gauck. Originar din nord-estul Germaniei, unde a copilărit şi cancelarul Angela Merkel, el s-a născut în ianuarie 1940 la Rostock.
A ales să devină pastor al Bisericii luterane şi a fost martor al unor arestări arbitrare în parohia sa. Într-o Republică Democrată Germană (RDG) în care Biserica se bucura de o relativă linişte, acesta şi-a folosit poziţia pentru a apăra drepturile omului.

În timpul primelor proteste din 1989, care au condus la dărâmarea Zidului Berlinului în noiembrie, el a devenit purtătorul de cuvânt al colectivului de opozanţi Noul Forum din Rostock.
Pe 3 octombrie 1990 a fost numit în fruntea Centrului pentru gestionarea şi conservarea arhivelor Stasi, poliţia secretă a fostei RDG.
El a ocupat postul timp de 10 ani, devenind reprezentantul eforturilor germane vizând fosta dictatură comunistă.

Candidat învins la alegerile prezidenţiale din 2010, susţinut de social-democraţii din SPD şi Verzi, el este totuşi numit “preşedintele inimilor” de către presă, datorită popularităţii sale foarte mari.

În 2010, după un al treilea şi ultim tur de scrutin, a pierdut preşedinţia la distanţă mică de contracandidatul Christian Wulff. Cel care în urmă cu 2 zile şi-a dat demisia din cauza scandalului de corupţie în care a fost implicat.

Joachim Gauck urmează să fie ales în mod oficial de o Adunare federală.

 

Sursa: Deutsche Welle, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles