Noul guvern egiptean prinde contur

 

Mohamed-ElBaradei. foto guardian.uk

Mohamed-ElBaradei. foto guardian.uk

Mohamed ElBaradei, fost diplomat ONU, a fost investit în funcția de vice-președinte al Egiptului, duminică, 14 iulie. Acesta a desemnat viitorii miniştri pentru principalele ministere, într-un cabinet care va conduce țara pentru a restabili ordinea civilă, puternic afectată de răsturnarea președintelui ales, Mohamed Mursi.

Hazem el-Beblawi, liberal economist în vârstă de 76 de ani, a fost numit prim-ministru interimar săptămâna trecută. El încearcă să realizeze o coaliţie între tehnocrați și liberali pentru a forma un guvern provizoriu. Viitorul guvern urmează să gestioneze situaţia din ţară în baza unei constituţii  provizorii, până la alegerile parlamentare care vor avea loc peste aproximativ șase luni.

Hazem el-Beblawi a numit un alt economist liberal, Ahmed Galal, cu doctorat la Universitatea din Boston, în calitate de ministru de Finanțe. Sarcina lui va fi, pentru început, restabilirea sistemului financiar de stat și salvarea unei economii distruse de doi ani și jumătate de turbulențele politice.

Un fost ambasador în Statele Unite, Nabil Fahmy, a acceptat postul de ministru de Externe, acest lucru poate fi considerat un semn al importanței locurilor guvernului în relația cu super-puterea, care oferă 1,3 miliarde de dolari pe an în ajutor militar.

Surse guvernamentale au declarat că el-Beblawi va oferi Ministerul de Finanțe lui Hany Kadri, fostul oficial care a supervizat negocierile Egiptului pentru o înțelegere cu Fondul Monetar Internațional (FMI), negocieri care au stagnat însă în perioada lui Mursi.

Ziua de duminică a marcat încheierea unei săptămâni fără violențe de stradă semnificative, după ce ciocnirile care au avut loc între armată, susținătorii și adversarii lui Mursi s-au soldat cu uciderea a  peste 90 de persoane, în primele zile de după răsturnarea lui de la putere.

Autoritățile au anuntat că investighează plângerile împotriva lui Mursi pentru spionaj, incitare la violență și distrugerea economiei. Procurorul a declarat duminică că a ordonat înghețarea conturilor  a 14 membrii ai Frăției Musulmane și a altor lideri islamiști.

Răsturnarea lui Mursi a reprezentat o provocare diplomatică pentru Occident, care a promovat democrația în Egipt, deşi aducerea la putere a Frăției Musulmană nu a fost niciodată o alternativă  tocmai pozitivă .

Uniunea Europeană, într-o declarație emisă duminică de Înaltul reprezentant pentru politică externă și politică de securitate, Catherine Ashton, a cerut autorităților interimare să prevină arestările motivate politic, precum și implicarea Frăției în procesul politic.

Statele arabe, în cea mai mare parte ostile Frăției, au avut mai puţine rezerve. Ministrul de Externe al Iordaniei a efectuat o vizită duminică, 14 iulie, în semn de susținere.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweitul au promis un total de 12 miliarde de dolari în numerar, împrumuturi și combustibil. Un ziar din Golf a raportat că două nave au fost deja expediate cu petrol din Kuweit, cu o încărcătură  în valoare de 200 de milioane de dolari.

Sursa Reuters

Simion Bianca, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles