Noua Lege a Educatiei contravine Constitutiei

Curtea Constitutională a decis, pe 18 decembrie, că “Legea educaţiei contravine Constituţiei, actul normativ fiind unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament în luna septembrie. Curtea admisese pe 18 noiembrie sesizarea făcută de Partidul Naţional Libera referitoare la constituionalitatea 


Curtea Constitutionala arată, în motivarea decizie că “asumarea răspunderii nu era oportună şi că dezbaterea in procedura obişnuită în Parlament ar fi permis societăţii civile implicarea în problema educaţiei naţionale”.

Astfel, Curtea constată că Legea educaţiei naţionale, spre deosebire de celelalte două Legi asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea în aceeaşi zi (n.r. Legea salarizării unice şi Legea reorganizării unor instituţii, care au trecut de controlul constituţional), urmează să intre în vigoare în condiţiile în care nimic nu reclama iminenţa unei asemenea necesităţi, iar toate măsurile de reorganizare a învătământului, preuniversitar şi universitar, devin efective cu începerea noului an şcolar.

Judecatorii CCR mai arata, în motivarea deciziei din 18 decembrie, că organizarea generală a învăţământului se reglementează prin lege organică
“Aşa fiind, Curtea consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege atât în cadrul comisiilor de specialitate, cât şi in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art.75 din Constitutie şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra unui proiect de lege, nu-şi găseşte o motivare în sensul celor arătate”, se arată în motivare.

“În concluzie, (…) angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie”, concluzionează judecatorii CCR.

 

 

Sursa: Hotnews

What Next?

Related Articles