Noua dispoziţie în Tratatul de la Lisabona

Şefii de stat şi de guvern din UE discută despre introducerea în Tratatul de la Lisabona a unei dispoziţii prin care se autorizează explicit punerea în practică a unui mecanism de solidaritate financiară între ţările din zona euro.

Acest mecanism va putea intra în vigoare la jumătatea lui 2013.

În conferinţa de presă de la finalul primei zile a Consiliului European, preşedintele acestuia, Herman Van Rompuy, a declarat că practic modificarea adusă Tratatului de la Lisabona constă în menţiunea următoare:

“Statele din zona euro sunt autorizate să creeze un mecanism de stabilitate care va fi activat dacă se va dovedi indispensabil pentru asigurarea stabilităţii euro în ansamblul său. Accesul la orice asistenţă financiară în cadrul mecanismului va fi supus unei condiţionalităţi stricte”.

Modificarea Tratatului va fi adoptată concret în martie 2011, după o serie de consultări.

Aceste consultări se vor desfăşura în cadrul unei proceduri de revizuire simplificată, iar fiecare ţară-membră decide maniera de ratificare a respectivei schimbări din Tratat.

În această privinţă, Van Rompuy a precizat că, “după cunoştinţele sale, în prezent nu ar fi nevoie de organizarea de referendumuri în niciun stat membru”.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles