Noua Constituţie a Ungariei sub lupa UE

Viktor Orban - un premier cu tendinţe autoritare

Într-un interviu pentru Le Figaro, ministrul maghiar de externe, Janos Martonyi, a afirmat că Ungaria este pregătită să discute atât cu Uniunea Europeană, care ameninţă cu sancţiuni împotriva Budapestei, cât şi cu Fondul Monetar Internaţional.

Negocierile cu UE şi cu FMI “nu vor eşua”. “Nu afirm că suntem pregătiţi pentru orice, dar că totul este negociabil. Începem cât mai urgent cu putinţă”, a declarat şeful diplomaţiei ungare pentru ziarul francez.

Ministrul de externe francez Alain Juppé a apreciat recent că “acum există o problemă în Ungaria, unde noua Constituţie consolidează prerogativele primului ministru”. “Comisia Europeană este însă cea care trebuie să verifice dacă aceste noi prevederi constituţionale respectă valorile Uniunii Europene”, a conchis şeful diplomaţiei franceze.

Referitor la reforma Băncii Centrale, ministrul maghiar de externe, Janos Martonyi, a explicat că Budapesta “a consultat Banca Centrală Europeană, care a formulat aproximativ 15 observaţii”. Ungaria a acceptat cel puţin 13 din acestea, dar nu şi pe acelea care “pun în discuţie independenţa Băncii Centrale”, potrivit aceleiaşi surse.

Premierul Viktor Orban şi-a reafirmat refuzul de a modifica această lege extrem de controversată, în pofida criticilor Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

“Există un dezacord între Ungaria şi Comisia Europeană privind Banca Centrală, pe care o vom rezolva potrivit cutumelor Uniunii Europene în vigoare”, a subliniat şeful executivului de la Budapesta, citat de MTI.

Janos Martonyi a respins totodată o eventuală ieşire a Ungariei din UE insistând că Viktor Orban are “solide convingeri privind integrarea europeană”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles