Normele metodologice privind modificările la Codul fiscal

Guvernul a adoptat, vineri 23 iulie, normele metodologice privind modificările la Codul fiscal care urmăresc combaterea evaziunii fiscale.

“Prin aceste norme, am consfinţit încă o dată faptul că se menţin cote reduse de TVA la următoarele elemente: 9% cotă de TVA pentru servicii constând în permiterea accesului în castele, case memoriale, muzee, monumente, grădini botanice, târguri, expoziţii, cinematografe, pe livrare de manuale şcolare, cărţi, ziare, reviste, tot 9% TVA. Livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia celor dentare, tot 9% TVA, livrarea de produse ortopedice tot 9%, livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar tot 9%, cazarea în sectorul hotelier tot 9% TVA”, a explicat Emil Boc.

Şi cota redusă de TVA de 5% se menţine pentru locuinţele sociale şi căminele de bătrâni.

“În privinţa cotei de 5% TVA, ea este menţinută pentru locuinţele sociale care se construiesc pe o suprafaţă utilă de maximum 120 mp sau pentru clădiri destinate a fi utilizate pentru cămine de bătrâni sau pensionari, case de copii, centre de recuperare şi reabilitare de minori cu handicap. De asemenea, tot 5% se aplică şi pentru livrarea de clădiri, inclusiv a terenurilor construite de primării ca locuinţe sociale, cu chirie subvenţionată, unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei”, a afirmat Boc.

Cota standard a TVA este de 24%, în urma majorării acesteia în luna iunie, de la 19%.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles