Noi sancţiuni contra Iranului aprobate de Camera Reprezentanţilor din SUA

Congresul SUA

Congresul SUA

Camera Reprezentanţilor din Statelor Unite a aprobat noi sancţiuni dure contra sectorului petrolier iranian, care includ restricţii financiare împotriva mass-mediei ce aparţine de statul Iranian.

SUA a înăsprit sancţiunile existente asupra Iranului, pentru a determina Teheranul să renunţe la presupusul program de dezvoltare de arme nucleare. Negocierile internaţionale privind programul nuclear al Iranului sunt programate să aibă loc la sfârşitul acestei luni.

Votul din Cameră este considerat inoportun întrucât intervine cu trei zile înainte ca Hassan Rohani – cel care a condus între 2003 şi 2005 negocierile nucleare între Iran şi marile puteri – să fie instalat în funcţia de preşedinte al ţării.

Proiectul de lege adoptat de Congres pune pe lista neagră orice afacere în sectoarele iraniene de minerit şi construcţii şi angajează Statele Unite să pună capăt tuturor vânzărilor de petrol iranian la nivel mondial până în 2015.

Vânzările de petrol sunt cea mai mare sursă financiară pentru susţinerea programul nuclear al Iranului.

Toţi banii produşi de Iran din vânzarea de petrol către nouă ţări care au acorduri cu SUA, printre care China, India şi Turcia, nu vor fi repatriaţi în Iran, ci utilizaţi pentru achiziţionarea de bunuri din aceste state.

Noile sancţiuni vor bloca astfel banii rezultaţi din vanzarea petrolului iranian în străinătate.
Subsecretarul Trezoreriei, David Cohen, a declarat că Statele Unite vor continua să înăsprească restricţiile “atât timp cât Iranul continuă să ignore preocupările comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear”.

Măsurile luate împotriva mass-mediei au vizat principalul post de radio-emisie de stat al Iranului şi directorului său, Ezzatollah Zarghami, pentru transmiterea de mărturisiri forţate ale deţinuţilor politici şi pentru bruierea canalelor străine, printre care BBC şi Vocea Americii.

Teheranul, care pretinde că programul său este pentru scopuri energetice şi de cercetare, a atacat cele mai recente măsuri.

Un politician de frunte iranian a declarat luna trecută că veniturile din petrolul iranian au scăzut cu aproximativ 45% în ultimele nouă luni, din cauza sancţiunilor.

Sursa: BBC

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles