Noi evolutii in criza din Iran

Parlamentul iranian face distincţie între mişcările politice reprezentând stânga din cadrul regimului şi contrarevoluţionari şi a cerut pedeapsa cu moartea pentru cei din urmă. Guvernul iranian s-a arătat iritat de criticile occidentale, legate de reprimarea sângeroasă a demonstraţiilor. Autorităţile iraniene refuză să predea familiilor cadavrele a cinci protestatari ucişi. Continuă valul de arestări în rândul simpatizanţilor opoziţiei.

Preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani a cerut marţi “pedeapsa maximă” pentru “contrarevoluţionarii” care au manifestat duminică în Iran, însă a apreciat că aceştia trebuie diferenţiaţi de opoziţia reformatoare din cadrul regimului.

Într-un discurs în faţa parlamentului, Larijani i-a atenţionat din nou pe liderii opoziţiei care sunt împotriva preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, însă nu a cerut şi judecarea acestora, aşa cum au făcut luni mai multe personalităţi apropiate puterii.

“Parlamentul vrea ca serviciile de informaţii şi autorităţile judiciare să-i aresteze pe cei care insultă religia şi să le impună pedeapsa maximă, în special în cazul celor care au vandalizat bunurile publice”, a afirmat el, precizând că parlamentul “face distincţie între mişcările politice reprezentând stânga din cadrul regimului şi contrarevoluţionari”.

‘Aşteptăm ca acei bărbaţi care s-au plâns de scrutin /care a condus la realegerea preşedintelui Ahmadinejad/ să se separe de această mişcare periculoasă şi nu să se manifeste prin noi declaraţii care să amplifice atmosfera’, a adăugat Larijani, făcând aluzie la liderii de opoziţie care contestă realegerea preşedintelui Ahmadinejad, spunând că aceasta a fost influenţată de fraude masive.

Mai mulţi responsabili apropiaţi puterii au cerut luni luarea de măsuri împotriva liderilor de opoziţie după manifestările antiguvernamentale care au avut loc duminică în întreaga ţară şi care s-au soldat cu opt morţi şi sute de arestări.AGERPRES

Iranul acuză Marea Britanie că încearcă să destabilizeze ţara prin sprijinul acordat opoziţiei

Guvernul iranian s-a arătat iritat de criticile occidentale, legate de reprimarea sângeroasă a demonstraţiilor de duminica trecută. Ministrul iranian de Externe, Manusher Mottaki, a ameninţat cu reacţii dure, în cazul în care vestul va sprijini în continuare o “minoritate de vandali”. Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, a fost convocat la Ministerul iranian de Externe pentru explicaţii.  Laureata premiului Nobel pentru pace, iranianca Shirin Ebadi, care se află în prezent la Londra, a declarat că sora ei a fost arestată la Teheran.

Autorităţile iraniene refuză să predea familiilor cadavrele a cinci protestatari ucişi în ciocnirile de duminică. Explicaţia oficială, prezentată de agenţia IRNA, este că acestea urmează să fie autopsiate. Printre victime se numără şi nepotul liderului opoziţiei, Mir Hossein Mussawi. Opoziţia susţine că, prin refuzul de a preda corpurile celor ucişi, regimul de la Teheran vrea să împiedice noi mitinguri de protest la funeraliile acestora. Confruntările de duminică au fost cele mai violente de după alegerile prezidenţiale din iunie. Cel puţin opt manifestanţi şi-au pierdut viaţa. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Germania au criticat dur acţiunile forţelor de ordine iraniene. Preşedintele american, Barack Obama, a lăudat curajul poporului iranian.

sursa: Deutsche Welle; AGERPRES

What Next?

Related Articles