Nivel de radioactivitate de zece milioane ori mai mare decât cel normal la Fukushima

Un purtător de cuvânt al societăţii Tokyo Electric Power (TEPCO) – societatea care exploatează centrala nucleară de la Fukushima – a anunţat că nivelul radioactivităţii în apa scursă din reactorul 2 este de zece milioane de ori mai mare decât cel normal.

Acest lucru a determinat personalul să amâne operaţiunile de pompare.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că acest lucru înseamnă că combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii în cursul unui debut de fuziune, survenit imediat după seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

“Am detectat în eşantioane de apă niveluri ridicate de cesiu şi alte substanţe care nu se găsesc în general în apa reactorului. Există o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil să fi fost avariate”, a precizat el.

Niveluri ale radioactivităţii de câteva sute de milisievert pe oră au fost deja detectate în jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunând evacuarea temporară a muncitorilor.

Trei muncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminaţi joi de o acumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbina situată în spatele reactorului 3, unde nivelul radiaţiilor era de 180 de milisievert pe oră. Doi au fost spitalizaţi din cauza arsurilor suferite la picioare.

Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor şi pentru a încerca să restabilească circuitele de răcire ale centralei şi a evita astfel o catastrofă nucleară majoră. Ei folosesc tunuri de apă, pompe electrice şi o pompă de beton echipată cu un braţ articulat de 50 de metri, capabil să refacă nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles