Nici Finlanda nu ne vrea în spaţiul Schengen, încă

Finlanda s-a alăturat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE. Declaraţia a fost făcută pe 20 ianuarie de un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez, potrivit MEDIAFAX.
“Această poziţie oficială a fost decisă săptămâna trecută de comitetul pentru afaceri europene”, care reuneşte miniştrii finlandezi din domeniul respectiv, a declarat pentru AFP Mikko Norros, purtătorul de cuvânt al cabinetului premierului.

Norros a precizat că se prevăzuse ca decizia să fie anunţată în cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joi la Helsinki.

Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Imigraţie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va avea efecte asupra securităţii Europei.

Thors a declarat, la rândul său, că cele două ţări au înregistrat progrese dar că mai trebuie luate “măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei”.

“Nu este o problemă de securitate doar pentru Europa, ci o problemă de securitate şi dezvoltare pentru aceste ţări”, a adăugat ministrul finlandez.

Salutând decizia finlandeză, Wauquiez a declarat: “Este foarte important pentru noi că astăzi, pentru prima dată, Guvernul finlandez şi-a exprimat oficial îndoielile privind posibilitatea României şi Bulgariei de a adera la Schengen”.

El a calificat decizia drept “foarte simbolică” deoarece până în prezent această poziţie era susţinută doar de Franţa şi Germania. “Or, atunci când nu sunt decât Franţa şi Germania, niciodată nu este de bine”, a declarat el în declaraţiile susţinute în limba engleză.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles