New York – a 66-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)

De pe 19 septembrie 2011, se desfăşoară la New York, cea de-a 66-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Delegaţia României participă la dezbaterile politice generale ale acestei reuniuni fiind condusă de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Agenda cuprinde :
– participarea la deschiderea dezbaterilor politice generale şi la alte reuniuni ONU de nivel înalt,
– reuniuni ministeriale în format UE şi internaţional,
– întrevederi bilaterale cu omologi din alte state,
– întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii române din zona New York.

La această sesiune, România deţine preşedinţia Comisiei a IV-a – Politici speciale şi decolonizare – a Adunării Generale, ce acoperă o paletă largă de problematici în care România deţine o expertiză importantă:
– operaţiunile de menţinere a păcii,
– problematica Orientului Mijlociu,
– decolonizarea,
– informaţii publice,
– acţiuni de deminare, radiaţii atomice, exploatarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic.

Cea de a 66-a sesiune a Adunării Generale a ONU se deschide în acest an pe un fond politic intens, marcat de evoluţiile din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

“Provocări globale precum conflictele cu impact regional şi proliferarea armelor de distrugere în masă, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi accesul la resurse naturale, sărăcia extremă şi problemele de populaţie, reclamă în continuare un cadru de dezbatere multilateral cu vocaţie universală, iar ONU rămâne organizaţia cu cel mai mare potenţial de abordare cuprinzătoare a acestor probleme”, se arată într-un comunicat al MAE.

 

 

Sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles