Negocierile siriano-israeliene blocate de previzibila demisie a premieruli israelian

Ultima etapa a negocierilor de pace dintre Siria si Israel (a cincea) care trebuia sa se desfasoare duminica, 07 septembrie 2008, la Istanbul a fot contramandata datorita imposibilitatii participarii premierului israelian, Ehud Olmert, aflat in plin proces de demisie.


Potrivit analistior internationali, este de asteptat ca aceasta runda sa nu fie doar amanata pana dupa instalarea unui nou premier israelian (si a unui nou presedinte american), ci pur si simplu vor fi anulate ca urmare a noilor pretentii a le Siriei.

Aceasta, speculand momentul politic dificil de la Ierusalim si-a sporit pretentiile anuntand ca nu se mai multumeste cu retragerea israeliana la granita internationala stabilita de Anglia si Franta in 1923.

Siria, prin vocea presedintelui Bashar Assad, pretinde acum retragerea israeliana la granitele din 4 iunie 1967, dinaintea izbucnirii “Razboiului de 6 zile”. Assad vrea astfel sa recapete Podisul Golan si sa pastreze cele trei teritorii israeliene, Ramat Shnir, estul lacului Kineret (Tiberiada) si Hamad Gader, cucerite de sirieni in perioada Razboiului de Independenta al Israelului din 1948. O clauza imposibil de acceptat de catre israelieni.

In acest sens Assad i-a inamat presedintelui francez, in cursul vizitei acestuia la Damasc, un document continand conditiile pentru ca Siria sa se aseze la masa tratativelor directe cu Israel (cele teritoriale).

Noua atitudine siriana va anula mai mult ca probabil tot efortul diplomatic international pentru realizarea negocierilor si va creste intransigenta israeliana fata de Siria.

sursa: Ziua.ro

What Next?

Related Articles