Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean de la Moscova au eşuat

Negocieri Transnistria in format 5+2 foto Jurnal.md

Negocierile în formatul “5+2″ privind reglementarea conflictului transnistrean desfăşutrate la Moscova au eşuat datorită poziţiei inflexibile a delegaţiei de la Tiraspol.

“Participanţii au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultari adiţionale şi vor reveni la discuţii în capitala rusă într-o perioadă apropiată”, a consemnat Jurnalul.md.

Delegaţia Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integritatii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internaţional.

La negocieri au participat delegaţii din Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au fost prezente în calitate de observatori.

Negocierile în formatul “5+2″ fuseseră stopate în anul 2006, când partea transnistreană a refuzat să mai participe la discuţii din cauza noilor reguli de export a mărfurilor de pe teritoriul separatist, impuse de Moldova şi Ucraina.

sursa:  Jurnal.md

What Next?

Related Articles