Negocierile privind Acordul de liber schimb dintre UE-SUA încep în cele din urmă

SUA si UE. foto dw.Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, după aproape doi ani de pregătire, încep discuţiile luni, 8 iulie, în vederea asigurării unui Acord de liber schimb. Scopul acestui Acord este acela de a relansa o nouă creştere economică pe baza celei mai importante relaţii comerciale la nivel mondial.  

Deşi discuţiile dintre preşedintele Barack Obama şi liderii europeni au anunţat decizia de a realiza un acord comercial – ca scop principal – în urma dezvăluirilor privind supravegherea  de către CIA a reţelelor telefonice şi a internetului au creat unele suspiciuni privind începerea negocierilor.

Atât Statele Unite,cât şi Uniunea Europeană se pot lăuda cu pieţe de desfacere şi parteneriate bilaterale în domeniul investiţiilor, tranzacţiile efectuate totalizând peste 646 miliarde dolari anul trecut.
Parteneriatul de schimb transatlantic şi pactul de investiţii ar fi cea mai mare afacere de liber schimb din lume, acoperind aproximativ 50% din producţia economică mondială, 30% din comerţul mondial şi 20% din investiţiile străine directe la nivel mondial.

Centrul pentru Studierea Politicilor Economice de la Londra a estimat acesta ca fiind un acord ambiţios, care elimină tarifele şi reduce barierele de reglementare.Odată implementat pe deplin, Acordul ar putea stimula creşterea economică din SUA şi UE cu peste 100 de miliarde de dolari pe an.

Discuţiile din această săptămână, dintre reprezentantul comercial al Statelor Unite, Dan Mullaney şi omologul său din UE, Ignacio Garcia Bercero, vor avea în principal un caracter organizatoric, şi vor viza repartizarea negciatorilor pe 15 grupuri diferite ce se vor ocupa de aspecte diverse, de la accesul pe piaţa agricolă, până la politica în domeniul concurenţei.

“Există puncte sensibile de ambele părţi, care vor trebui să fie abordate. Dar noi credem că perspectiva unui acord amplu şi cuprinzător ne oferă cea mai bună oportunitate pentru a soluţiona ceva care ne-a scăpat înainte”, a spus Froman.

Companii din SUA, cum ar fi Google Inc (GOOG.O) şi Facebook Inc (FB.O) vor ca Washingtonul să abordeze subiecte cum ar fi aspecte ale vieţii private şi normele UE de protecţie a datelor cu caracter personal. Aceasta, deoarece Agenţia Naţională de Securitate din SUA utilizează datele clienţilor de la mai multe companii de Internet pentru a identifica potenţialele ameninţări la adresa Statelor Unite.

Sursa: Reuters

Simion Bianca, Infomondo

What Next?

Related Articles