Negocierile palestiniano-israeliene în impas

Negocieri intre Israel si Palestina. foto newz.ro

Deşi Cvartetul, format din Statele Unite, Naţiunile Unite, Rusia şi UE au dat un ultimatum atât palestinienilor, cât şi Israelului pentru avansarea negocierilor şi pentru înaintarea unor propuneri privind trasarea unor viitoare graniţe, negocierile dintre Israel şi Palestina rămân, în continuare, marcate de disensiuni majore.
Foarte recent, Catherine Ashton a semnat în Fâşia Gaza un acord cu misiunea ONU pentru refugiaţi, care prevede că UE va finanţa programul acesteia cu 55 de milioane de euro – sumă care acoperă o bună parte din necesarul misiunii, potrivit Deutsche Welle.

Banii vor fi direcţionaţi în domenii precum educaţia, sănătatea şi cel al ajutoarelor sociale destinate celor mai săraci oameni din Fâşie.
“Cred în soluţia celor două state şi cred că negocierile privind această soluţie ar trebui să înceapă imediat. Sunt aici tocmai pentru a grăbi aceste negocieri, care să ţină cont mai ales de urgenţele din rândul populaţiei palestiniene”, a declarat Ahston.

Unii analişti apreciază că Uniunea Europeană a preluat rolul de conducător al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, în timp ce americanii par a fi convinşi că pacea în regiune a devenit o cauză pierdută, ruşii nu s-au implicat cu adevărat niciodată, iar ONU îşi pune speranţele în UE.

Numai că Ashton are urgent nevoie de susţinere în contextul în care anul acesta negocierile nu au avansat deloc.

 

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles