Negocierile în problema transnistreană ar putea fi deblocate

Vlad Filat si Igor Smirnov foto www.basarabeni.ro

După întrevederea avută cu liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, în oraşul german Bad Reichenhall, primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a arătat optimist în privinţa reluării negocierilor oficiale în problema transnistreană, la reuniunea care se va desfăşura la 22 septembrie la Moscova.

Filat a declarat într-o conferinţă de presă, că întrevederea cu Smirnov a avut o importanţă deosebită pentru reuşita reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2.

Premierul Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că, în cadrul consultărilor informale care vor avea loc la Moscova, va fi luată decizia privind reluarea negocierilor oficiale, întrerupte cu mai bine de cinci ani în urmă.

La Bad Reichenhall a avut loc şi o conferinţă privind consolidarea măsurilor de încredere în procesul de reglementare a problemei transnistrene, sub egida OSCE.

Pe lângă discuţiile de vineri, pe parcursului ultimului an, Filat a avut încă trei întrevederi neoficiale cu Igor Smirnov, cu prilejul unor meciuri de fotbal care s-au desfăşurat la Tiraspol.

Negocierile în format “5+2″ (Rusia, Ucraina şi OSCE – ca mediatori, UE şi SUA – ca observatori, Chişinăul şi Tiraspolul – ca părţi implicate în conflict) au fost întrerupte în februarie 2006, la câteva luni după începerea lor, Chişinăul şi Tiraspolul nereuşind să cadă de acord asupra mai multor chestiuni, între care cea legată de terenurile agricole situate în zona controlată de regimul separatist transnistrean, dar care aparţin ţăranilor de pe malul drept al Nistrului. Mai multe tentative de reluare a discuţiilor nu au avut succes, până în prezent fiind organizate doar reuniuni neoficiale.

sursa: Mold Press

What Next?

Related Articles