Negocieri de pace directe între israelieni şi palestinieni la Washington

Israel si Palestina - negoiceri.foto colourbox

Israel si Palestina – negoiceri.foto colourbox

Primele întâlniri ce au drept obiectiv negocieri de pace directe între israelieni şi palestinieni sunt prevăzute să înceapă în seara zilei de 29 iulie, la Washington. Anunţul a fost făcut de Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, pe 28 iulie.“Astăzi (28 iulie n.r.), Secretarul de stat, John Kerry a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas şi cu premierul israelian Benyamin Netanyahu şi i-a invitat personal să îşi trimită echipele de negociatori la Washington cu scopul de a relua în mod oficial negocieri directe.

Primele întâlniri sunt prevăzute luni seara, pe 29 iulie, şi marţi, pe 30 iulie”,a mai spus Psaki.

Israelienii vor fi reprezentaţi de ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, şi de Yitzhak Molcho. Delegaţia palestiniană va fi condusă de către negociatorii Saeb Erekat şi Mohammad Shtayyeh, a mai precizat Psaki.

Aşa cum anunţase anterior Secretarul de stat al SUA, la 19 iulie, la Amman, în Iordania, israelienii şi palestinienii au ajuns la un acord în vederea reluării unor negocieri directe, iar întâlnirile de la Washington vor marca începutul acestor negocieri.

“Aceste negocieri vor reprezenta o ocazie de dezvoltare a unui plan de lucru care va stabili modul în care vor proceda părţile în aceste negocieri, în decursul următoarelor luni”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

În invitaţia sa, Secretarul de stat a apreciat “curajul demonstrat de premierul Netanyahu şi preşedintele Abbas”.

“Cei doi lideri au dat dovadă de  voinţă în a adopta decizii dificile, un lucru esenţial în vederea ajungerii la reluarea negocierilor”, a spus în încheiere Psaki.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles