Nabucco fara gaze suficiente

Datorita faptului ca Turkmenistanul refuza deocamdata sa-si arate disponibilitatea de a asigura livrarile de gaze pentru viitorul gazoduct Nabucco, acesta risca sa devina un proiect esuat.


Comentând pe marginea rezultatelor întâlnirii de luni, de la Ankara, între preşedintele turc Abdullah Gül şi omologul său turkmen Gurbangulî Berdâmuhamedov, cotidianul turc Cumhuriyet, afirmă că părţile nu au reuşit să ajungă la un acord privind livrarea de gaz natural din Turkmenistan către Turcia, prin proiectul Nabucco.

Fără sprijinul Turkmenistanului, unul din marii producători de gaze naturale din Asia Centrală, proiectul Nabucco devine nerealist, intrucat nu are de unde sa trasporte gaz.

Gazoductul Nabucco, un proiect cu un cost estimat la 7-8 miliarde de dolari, susţinut de UE şi SUA, îşi propune să lege zona Mării Caspice de Europa, traversând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Lucrările de construcţie la gazoduct ar urma să înceapă în 2010.

O lovitură majoră pentru proiectul Nabucco este considerat acordul semnat în decembrie anul trecut între Rusia, Turkmenistan şi Kazahstan, privind livrarea de gaze naturale provenind din bazinul caspic, prin Rusia.

Recent, Moscova a mai încheiat acorduri cu Bulgaria şi Serbia pentru gazoductul rival South Stream, care să lege Asia Centrală de Europa.

Singurele variante pentru a face din Nabucco o alternativa la gazoductele rusesti devine doar importarea de gaze din Iran si Irak.

sursa: ROMPRES

What Next?

Related Articles