Mutatii in clasamentul marilor jucatori din economia romaneasca

Criza a generat, în 2009, mari “mutaţii” în clasamentul marilor jucători din economia românească. Cel mai mare declin a fost înregistrat de combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati. În schimb, Automobile Dacia a înregistrat o creştere a afacerilor în anul trecut şi a trecut pe locul doi în topul celor mai mari jucători.

Într-un top al celor mai mari companii pe 2009 versus 2008, pe primul loc se situează OMV Petrom vs. OMV Petrom (deci OMV Petrom şi-a păstrat poziţia de lider), urmat de Automobile Dacia vs. Rompetrol Rafinare.

Producătorul de automobile Dacia a înregistrat o creştere de circa 2,4% a afacerilor anul trecut pâna la 1,125 de miliarde de euro pe fondul evoluţiei bune a vânzarilor la export si a devenit a doua mare companie după Petrom.

Arcelor Mittal Galati a înregistrat o scădere, de la afaceri de aproape 2 miliarde de euro în 2008, la aproape 850 de milioane de euro anul trecut. Business-ul indienilor de la Mittal a căzut astfel cu 56 de procente pe fondul unei cereri reduse de oţel.

Dacă în 2008 Arcelor Mittal era în topul celor mai profitabile companii din economie, cu cele 164 de milioane de euro ale sale, anul trecut compania a raportat pierderi record de 334,6 milioane de euro. Peste 2600 de persoane au fost disponibilizate anul trecut, potrivit datelor ONRC. Arcelor Mittal a ieşit astfel din top 10 al celor mai mari jucători din economie.

Marii operatori din telecom Orange şi Vodafone şi-au conservat poziţiile chiar dacă afacerile lor au scăzut cu 18,3 respectiv 21,7% anul trecut.

Pe lângă creşterea spectaculoasă a grupului finlandez Nokia, între marii jucători a intrat în 2009 şi producătorul de ţigarete British American Tobacco. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,040 miliarde de euro faţă de 850,3 milioane de euro în 2008.

Sursa: Money ro.

What Next?

Related Articles