Muntenegru a stabilit relatii diplomatice cu Kosovo

Guvernul muntenegrean a anunţat că a stabilit, începând din 15 ianuarie, relaţii diplomatice cu Kosovo.

„Muntenegru şi Kosovo au stabilit vineri (15 ianuarie) relaţii diplomatice printr-un schimb de scrisori între miniştrii de externe, Milan Rocen şi Skender Hiseni”, a anunţat executivul muntenegrean.

Numirea ambasadorilor va avea loc abia după rezolvarea problemei minorităţii muntenegrene din Kosovo, potrivit lui Milan Rocen.

Podgoriţa cere un statut oficial de minoritate pentru câteva mii de muntenegreni ce locuiesc în Kosovo. Un astfel de statut le-ar permite să fie reprezentaţi în parlament şi să beneficieze de anumite drepturi culturale şi în materie de educaţie.

Muntenegru a recunoscut independenţa Kosovo în 9 octombrie 2008.

Muntenegru riscâ astfel să-şi atragă o serie de critici din partea autorităţilor de la Belgrad, care consideră în continuare Kosovo drept o provincie sârbă.

Luna trecută, Serbia a cerut autorităţilor de la Podgorica să se abţină de a instituirea relaţiilor diplomatice cu Pristina până când Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va lua o decizie cu privire la valabilitatea declaraţiei unilaterale de independenţă a Kosovo faţă de Serbia.

sursa: SE Times

What Next?

Related Articles