Motivele invocate de Franţa şi Germania pentru amânarea intrării în spaţiul Schengen

Monitorizarea fluxurilor de imigranţi şi criminalitatea organizată sunt principalele motive care au determinat Franţa şi Germania să refuze, pe termen scurt, intrarea, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Declaraţiile aparţin ministrului francez al Afacerilor Europene, citate de MEDIAFAX.

“75 la sută din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune din sud-estul UE”, a afirmat ministrul Laurent Wauquiez, într-un interviu publicat joi de Le Figaro.

“Dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin ale noastre”, explică el, subliniind că această decizie “are consecinţe importante şi afectează securitatea (n.r. lor) internă”.

În faţa criminalităţii organizate, a traficului de stupefiante şi de arme, eforturile României şi Bulgariei pentru a ameliora controlul frontierelor lor sunt fără îndoială insuficiente, potrivit ministrului francez.

“De exemplu, România a redus cu 40 la sută salariile vameşilor: aceasta nu este cea mai bună garanţie că sunt total impermeabili la corupţie”, în opinia lui Wauquiez.

În plus, “Schengen funcţionează cu o bază de date hipersensibile. Dacă ar ajunge pe mâinile crimei organizate, ar fi o adevărată breşă în dispozitivul de securitate european”, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu termenul necesar pentru ca România şi Bulgaria să fie pregătite să intre în Schengen, Wauquiez a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla înainte ca UE să aibă garanţia că cele două ţări au pus “capăt corupţiei, criminalităţii organizate şi că frontierele lor vor fi bine păzite”.

“Dacă aceste ţări sunt pregătite într-un an, bine. Dar dacă nu vor fi pregătite decât peste trei ani, atunci va fi peste trei ani”, a declarat ministrul.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles