Moscova zguduită de proteste împotriva puterii

Demonstraţie la Moscova 24 decemrie 2011 foto RIA Novosti

Ca urmare a fraudelor semnalate pe timpul alegerilor parlamentare din 4 decembrie, opoziţia rusă a chemat la proteste faţă de victoria partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, în scrutinul legislativ.

Opoziţia rusă susţine că 120.000 de persoane participă la protestele din Moscova, în timp ce poliţia apreciază că sunt circa 29.000 de demonstranţi.

Conform jurnaliştilor, în Piaţa Saharov din centrul Moscovei sunt circa 55.000 – 60.000 de persoane.

opoziţia a primit chiar şi sprijinul Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin, care a denunţat în mod vehement fraudele în alegeri, cerând repetarea scrutinului.

Peste 50.000 de persoane îşi anunţaseră pe Facebook participarea la mitingul din centrul Moscovei. Primăria Moscovei a autorizat mitingul.

Fostul ministru rus al Finanţelor Aleksei Kudrin a declarat, în cursul mitingului de la Moscova depe 24 decembrie, că Rusia riscă să se confrunte cu “o revoluţie” dacă nu va exista dialog între putere şi opoziţie.

“Este necesară o platformă de dialog, altfel va izbucni o revoluţie, vom pierde şansa unei schimbări pe cale paşnică în Rusia”, a declarat Kudrin, pe care premierul Vladimir Putin îl consideră un prieten.

Kudrin, care a părăsit Ministerul Finanţelor în toamnă după disensiuni cu preşedintele Dmitri Medvedev, a cerut modificarea sistemului electoral rus înainte de 4 martie, când este programat scrutinul prezidenţial.

De altfel, fostul ministru a cerut ca, după reforma electorală, să fie organizate alegeri legislative anticipate.

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles

One Response to "Moscova zguduită de proteste împotriva puterii"

  1. mega2005 says:

    Pana si rusii au sange-n instalatie!!!!…noi romanii, ne dam dupa cires, ca de obicei…