Moody’s menţine ratingul pentru România

După ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a amânat acordarea celei de-a treia tranşe din pachetul de finanţare agreat de instituţiile financiare internaţionale cu România, Moody’s menţine ratingul pentru România.

Intrebat fiind dacă ar putea urma presiuni referitoare la ratingul suverann al Romaniei, alistul Moody’s, Kenneth Orchard, la The Money Channel a declarat ca “Nu, nu în acest moment, credem că lichidităţile Guvernului sunt bune pentru 2010 şi ne aşteptăm ca lucrurile să funcţioneze ceva mai normal la acel moment. Acum menţinem ratingul stabil. Am luat în considerare o schimbare a ratingurilor în aşteptarea deciziilor FMI”.

Analistul Moody’s a adăugat – potrivit traducerii asigurate de The Money Channel – că se aştepta la decizia FMI de amânare a acordării celei de-a treia tranşe, precizând că crede că “FMI nu a vrut să se întoarcă în România, având în vedere situaţia politică, dar au fost nevoiţi pentru că preşedintele le-a cerut să vină”.

“Nu este surprinzătoare decizia lor, având în vedere actuala situaţie politică. Ar fi mult mai uşor pentru ei să revină cu un nou pachet în 2010, după finalizarea alegerilor prezidenţiale”, a comentat Orchard, explicând că decizia FMI ar putea să ducă la o “oarecare presiune în piaţa financiară”.

El a mai atras atenţia că guvernul va trebui să fie “foarte atent” la găsirea finanţării, iar banca centrală “ar putea acţiona mai mult pentru a ajuta Guvernul să finanţeze deficitul până la finalul anului”.

Analistul Moody’s nu s-a arătat surprins nici de estimarea Fondului privind adâncirea deficitului bugetar la 9%, dacă nu vor fi luate măsuri dure.

“Nu este o previziune surprinzătoare, noi ne aşteptăm la 9,3% în absenţa unor măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor. Această previziune este în linie cu aşteptările noastre. Acordul nu şi-a depăşit limitele. S-a întâmplat acest lucru cu un acord precedent între România şi FMI, acum câţiva ani, dar în acest moment nu cred să se întâmple acest lucru”, a mai spus Orchard.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, vineri, că deficitul bugetar al României va ajunge la 9% din PIB în 2010 dacă autorităţile nu iau măsuri suplimentare, în condiţiile în care ţinta de deficit bugetar pe 2009 nu va fi respectată, însă FMI insistă pentru limitarea deficitului la 5,9%.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de 7,3% din PIB, însă Franks a precizat că este mai probabil un deficit bugetar de 7,8% din PIB, luând în calcul şi efectul măsurilor fiscale recent validate de Curtea Constituţională.

sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles