Monitorizarea impactului programului nuclear iranian asupra securităţii internaţionale – I

dosar nuclear iranian. foto rfi

dosar nuclear iranian. foto rfi

I. Cadrul internaţional de securitate

Într-o eră a globalizării, mediul internaţional va continua să fie caracterizat de incertitudine, teamă şi de proliferarea unui număr mare de amenintări neconvenţionale (arme nucleare, terorism, migraţie ilegală, conflicte asimetrice etc) la adresa securităţii tuturor actorilor statali.

Drept urmare, comunitatea internaţională şi implicit SUA, vor trebui să îşi revizuiască strategiile de securitate şi conceptele de politică externă pe care le au cu privire la diversele ameninţări convenţionale şi neconvenţionale.1 Practic, dinamica cadrului de securitate internaţional îi obliga pe aceştia să îşi modeleze politicile externe în funcţie de natura riscurilor şi de vulnerabilităţile generate de acestea.

Iranul este membru semnatar al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare încă din anul 1968; declarându-şi la acel moment, intenţia de a contribui la stoparea proliferării armelor nucleare şi promovarea dezarmării nucleare. 2 Contrar asumării acestor prevederi, Teheranul îţi dezvoltă propriul program nuclear, neputând demonstra că scopurile acestuia sunt exclusiv paşnice. În plus, eşecul liderilor iranieni de a prezenta Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică rapoarte referitoare la evoluţia propriului program nuclear dezvoltat, a condus la aplicarea unui număr mare de sancţiuni (financiare, economice) asupra acestei ţări.3

Concret, rapoartele internaţionale au relevat faptul că Iranul a crescut permanent numărul centrifugelor care folosesc drept combustibil nuclear uraniul şi că a început să îşi îmbunătăţească echipamentul, tehnologiile din dotare, în special în zona sitului de la Natanz.4

În ciuda presiunii internaţionale, Iranul a ales să îşi urmeze propria cale şi să îşi atingă propriile obiective naţionale. Iar atunci când a simţit că nu mai are nici o opţiune, a ameninţat cu blocarea strâmtorii Ormuz, punct strategic prin care trec aproximativ 20% din exporturile de petrol ale lumii5.

va continua

Todirică Livia, InfoMondo

What Next?

Related Articles