Moneda euro – cauza principala a crizei din UE?

Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe sa îngenuncheze Irlanda, va ataca pe rând statele din zona euro până va determina destrămarea uniunii monetare.Potrivit unui editorialist Bloomberg, “problema fundamentală este chiar moneda euro”.

În opinia lui Matthew Lynn, editorialist Bloomberg şi autor al unei cărţi despre criza din Grecia, singura soluţie de a pune capăt permanent “jocului de domino este împărţirea zonei euro în zone monetare, adică grupuri de state cu nevoi similare de politică monetară”.

El observă că, pentru fiecare ţară, criza pare să plece de la motive diferite: probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sau un sistem învechit de asistenţă socială din Franţa.
Iar singurul numitor comun este moneda euro.

Faptul că Grecia a intrat în zona euro “cosmetizând” datele despre buget nu se aplică şi în cazul Irlandei.

“Irlanda a avut o economie foarte solidă în ultimii 20 de ani şi, în plus, odată cu apariţia crizei, irlandezii au luat toate măsurile de austeritate posibile, în timp ce grecii şi-au băgat capul în pământ”, notează autorul.

“Pe scurt, problema nu este Irlanda. Este moneda euro. Logica acestui fapt este irefutabilă. Şi, dacă moneda unică este la rădăcina crizei, problemele nu se vor opri aici”, consideră editorialistul.

Astfel, fiecare criză a încrederii va fi declanşată de un alt factor determinant în fiecare ţară, dar problema fundamentală este apartenenţa la moneda euro, care a împiedicat adaptarea politicii monetare la modelul fiecărei economii şi problemele fiecărui stat.

“Când s-a lansat moneda euro, s-a pariat pe faptul că împărtăşirea aceleiaşi monede va aduce convergenţă unui grup de economii foarte diferite, permiţând Băncii Centrale Europene să opereze o singură politică monetară pentru toate statele. A fost o teorie interesantă, dar s-a dovedit a fi greşită”, a mai spus Matthew Lynn.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles