Mohamed Morsi – din preşedinte, puşcăriaş

Mohamed Morsi. foto antena3

Mohamed Morsi. foto antena3

Mohamed Morsi, membru al mişcării Fraţii Musulmani şi candidatul acestei organizaţii islamiste, a ajuns preşedintele Egiptului în 2012, în urma primelor alegeri prezidenţiale democratice din această ţară. Deţinut în secret de armată, după ce militarii l-au înlocuit cu un preşedinte interimar şi cu un Guvern, tot interimar – pe 3 iulie – el este judecat, începând de luni, 4 noiembrie, alături de alţi 14 acuzaţi pentru “incitare la omor” împotriva manifestanţilor.Incidentele în care au fost ucise şapte persoane, au avut loc în faţa palatului prezidenţial, pe 5 decembrie 2012.

Morsi şi-a anunţat deja susţinătorii că nu va recunoaşte autoritatea judecătorilor săi şi că, în consecinţă, “nu îl va apăra vreun avocat” într-un proces pe care îl consideră “aranjat” de către cei care au organizat puciul.

Referitor la Mohamed Morsi, se ştie faptul că este un inginer, absolvent al unei universităţi americane, a devenit deputat “independent” în perioada 2000-2005 şi a fost încarcerat în 2006 timp de şapte luni.

Pe 28 ianuarie 2011, este încarcerat din nou, pentru o scurtă perioadă de timp, împreună cu alţi câţiva zeci de islamişti, după trei zile de la izbucnirea revoltei populare împotriva predecesorului său Hosni Mubarak.

Când a camdidat la funcţia supremă, la începutul lui 2012, a fost considerat “soluţia de rezervă”, pentru că îl înlocuia pe cel prezentat drept prima opţiune a confreriei, extrem de bogatul finanţator al mişcării Fraţii Musulmani, Khairat el-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Morsi a fost ales în turul doi, în urma unei confruntări cu un oficial de rang înalt din cadrul regimului Mubarak, Ahmed Shafik, şi a devenit primul preşedinte al Egiptului care nu provine din  rândul armatei şi primul şef de stat ce aparţine mişcării islamiste.

În perioada cât a fost preşedinte al Egiptului, ţara a fost marcată de crize repetate, iar exact la împlinirea unui an de când a fost ales, milioane de egipteni ies în stradă pentru a-i cere să plece. Trei zile mai târziu, armata se sprijină pe această mobilizare pentru a-l destitui pe cel care promisese când a obţinut victoria că va fi “preşedintele tuturor egiptenilor” şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care l-a îndepărtat pe Mubarak de la putere.

Provenind dintr-o familie modestă, din guvernoratul Al Sharqia, în Delta Nilului, unde s-a născut în 1951, Morsi este licenţiat al  Universităţii din Cairo în 1975, iar în 1982, a obţinut titlul de doctor al Universităţii South Carolina.

Este căsătorit, are cinci copii şi a condus pentru o perioadă de timp Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani.

Alura robustă, manierele simple şi modul de a vorbi pe înţelesul tuturor au contribuit la perceperea pozitivă a lui, cel puţin în primele luni de mandat. Treptat, egiptenii au ajuns  să îl perceapă avid de putere, o persoană hotărâtă să islamizeze într-un ritm rapid societatea egipteană şi să instaureze un regim autoritarist.

Susţinătorii săi susţin, în schimb, că este legitimat de urne şi că problemele cu care a fost nevoit să se confrunte – administraţii corupte, disfuncţionalităţi economice, tensiuni interconfesionale – nu coincid venirea sa la putere.

Iar azi, 4 noiembrie a început procesul în care este inculpat pentru instigare la omor.

What Next?

Related Articles