Mohamed ElBaradei – viitorul preşedinte al Egiptului?

Mişcările de stradă din  Egipt se intensifică. Astfel, pe 1 februarie, este posibil să aibă loc un protest de 1 milion de oameni. În acest context, tot mai frecvent se pune problema demisiei preşedintelui Mubaraq şi alegerea unui alt preşedinte. Un posibil candidat la preşedinţie este Mohamed ElBaradei, deşi este considerat lipsit de experienţă politică în ţară, potrivit BBC News Online, preluat de MEDIAFAX.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, acesta a devenit un susţinător al reformei politice în Egipt. ElBaradei ar putea fi un “lider de consens pentru o perioadă de tranziţie”.
Dar cine este ElBaradei?
► Născut în Egipt în 1942, Mohamed ElBaradei a studiat dreptul la Universitatea din Cairo.

► Şi-a început cariera în Ministerul egiptean de Externe în 1964 şi a lucrat la misiunea permanentă a Egiptului la ONU, atât la New York, cât şi la Geneva.

► Are un doctorat în drept internaţional de la Universitatea New York, iar în 1980 a devenit responsabil cu Programul de Drept Internaţional al Institutului de Instruire şi Cercetare al ONU.

► Este căsătorit cu Aida Elkachef, o profesoară cu care are doi copii. Fiica sa, Laila, este avocat şi locuieşte la Londra cu soţul său, iar fiul, Mostafa, este manager IT şi locuieşte la Cairo.

► În 1984, s-a alăturat AIEA şi a ajuns director general 13 ani mai târziu.

Când i-a luat locul diplomatului suedez Hans Blix în 1997, ElBaradei a recurs la diplomaţie pentru a trata dosarele nucleare din Coreea de Nord şi Iran, apreciind că pot fi făcute progrese chiar şi în cele mai dificile situaţii.

► A obţinut trei mandate la conducerea agenţiei ONU, după ce a câştigat sprijinul SUA, deşi relaţiile dintre Washington şi AIEA au fost marcate de tensiuni de-a lungul anilor.

ElBaradei a fost de acord cu administraţia americană condusă de George W. Bush asupra mai multor probleme nucleare, dar nu se temea să-şi spună părerea.

El a criticat în special ceea ce considera a fi standardele duble din partea ţărilor care au arme nucleare, dar care doreau să împiedice alte state să le procure. Credibilitatea sa politică în Orientul Mijlociu vine din perioada când a pus la îndoială acuzaţiile privind existenţa armelor de distrugere în masă, folosite pentru a justifica intervenţia americană în Irak în 2003.

Pe lângă faptul că viziunea sa asupra Irakului nu a corespuns întotdeauna cu cea a administraţiei Bush, SUA şi aliaţii lor din Uniunea Europeană considerau că abordarea sa faţă de Iran nu este suficient de dură.

► În 2005, ElBaradei a câştigat Premierul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de prevenire a proliferării nucleare.

Când a părăsit AIEA în noiembrie 2009, sute de admiratori ai săi au sfidat avertizările forţelor de securitate egiptene, trei luni mai târziu, de a nu-l întâmpina la aeroportul din Cairo.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles