Modelul suedez – prea banal pentru o putere economică ca România?

economia suedeza.foto banking lesson

La începutul anilor 90, mai exact în primii doi ani de la Revoluţia din Decembrie, societatea românească se afla în căutarea unor modele pe care să le urmeze. Unul dintre modelele alese pe atunci era cel suedez. Deşi în acei ani nu eram nemaipomenit de tânără, totuşi nu pricepeam prea bine ce se întâmplă cu modelele astea. Ulterior, m-am gândit că guvernanţii de atunci se opriseră şi asupra modelului suedez pentru că era foarte bine pus la punct, din mai multe puncte de vedere: protecţia socială, sistemul de educaţie şi chiar economia.
Anii au trecut şi, din păcate, societatea românească nu s-a prea reformat. Iar modelele propuse au rămas în faza de posibile surse de inspiraţie.  Să nu mint.  De la suedezi am importat, pentru început, modelul de mic dejun: bufet suedez.

Destul de recent mi-a fost dat să însoţesc o delegaţie suedeză ce a participat la o conferinţă organizată de Universitatea “Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca.  “Guvernanţă, Intelligence şi Securitate” – GIS 2012  s-a bucurat de o amplă participare, atât din ţară, cât şi de peste hotare.

Cei doi reprezentanţi ai Suediei, un oficial militar şi unul guvernamental, m-au făcut să mă gândesc la faptul că ei erau exponenţii acelui stat de la care noi românii am dorit să “importăm” un model. Şi pe care, nu ştiu de ce, nu l-am mai urmat.

Oficialul militar, reprezentantul Departamentului Politică şi Dezvoltare din cadrul Forţelor Armate ale Suediei, lt. col. Claes Nareus, a făcut o amplă prezentare a politicii de apărare a statului suedez, a cooperării militare în zona nordică dar  şi a participării Forţelor aeriene suedeze la misiunea NATO din Libia.

Al doilea invitat din Suedia, directorul de programe din cadrul Agenţiei suedeze pentru Exportul Echipamentelor pentru Apărare şi Securitate a Guvernului suedez, Jerry Lindberh, a prezentat rolul agenţiei în reprezentarea statului suedez în contractele de export de armament şi tehnică militară. Totodată, a expus pe scurt care sunt caracteristicile programului Saab – Gripen pentru furnizarea de avioane multirol JAS 39 Gripen.

Una dintre concluziile ce se desprindeau era aceea că, deşi este criză, ei, suedezii, au reuşit să aibă creştere economică: 4,4% în 2011. O ţară mică, cu un număr redus de locuitori, şi cu aşa realizări!

Mai mult decât atât, am aflat că suedezii au fost cei care ne-au făcut o ofertă destul de atractivă pentru înzestrarea armatei noastre cu avioane multirol. În aceleaşi timp, aceasta ar fi condus  – culmea-culmilor – la investiţii de un miliard de euro în economia românească şi crearea de noi locuri de muncă!

Dar s-au lovit de răceala şi atitudinea rezervată a  celor care se aflau în guvernele nenumărate purtând “marca Boc”.Probabil, specialiştii de specialişti din respectivele guverne au considerat că ofertele făcute de suedezi şi modelul oferit de ei este prea banal pentru o putere economică ca România!

O expertă  pe macro-economie, gen Andreea Paul Vass, o fi considerat nesemnificativă creşterea economică a Suediei, comparativ cu a României, şi de aceea l-o fi sfătuit pe Boc, zic şi eu (că doar era consiliera lui personală) să nu ia în calcul modelul suedez.

Acum, că sunt alţii la putere (în care, am, deocamdată, încredere) rămâne de văzut cum va fi receptat sau, dacă va fi receptat, modelul suedez.

În loc de încheiere: Chiar dacă şeful statului român, Traian Băsescu, anunţa plin de emfază dispariţia statului social iată că ei, suedezii, îi dau cea mai frumoasă replică: da, poţi avea protecţie socială de calitate dacă ai achiziţii publice transparente. Da, poţi avea un sistem de educaţie scump dacă ai funcţionari bine intenţionaţi. Da, poţi avea creştere economică dacă eşti orientat spre ce poţi face, nu spre ce poţi fura. Şi astea, fără să fii workaholic. Şi ar mai fi multe de spus referitor la ceea ce ne desparte de … “modelul suedez”.

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

One Response to "Modelul suedez – prea banal pentru o putere economică ca România?"

  1. Gogu says:

    Felicitari pentru articol ! Sincere felicitari !